петък, 26 април 2024 г.

20-50 лв. и парче пица струва да си наемеш татуирана батка

Калоян КОНСТАНТИНОВ

Калоян Константинов

От зората на демокрацията в България се наемат платени протестиращи и провокатори. Или просто хора за масовка – да изглежда едно събиране голямо и авторитетно.

Точно както се случи на днешния национален конгрес на ГЕРБ, когато страшните батки смело нападнаха журналистката Полина Паунова с думите „Ела тука, бе боклук“, избивайки телефона от ръката ѝ.

Мъжка постъпка, спор няма.

„София Тех Парк“ беше обграден освен от полиция и от банди момчета с подозрително еднакъв вид – впити тениски, къси панталонки, чантички за кръст (преметнати през рамо рамо, ‘щото така е по-яко), лоши погледи и татуси. Не всички бяха мускулести, ама се надуваха, за да изглеждат такива.

Подобни типажи могат да се видят на почти всички събития, организирани от управляващата партия (и ГЕРБ, и БСП ги ползват). Те често пъти инфилтрират мирни протести с цел да ги радикализират, за да може после политиците да сочат с пръст и да казват: „Ето, виждате ли, срещу нас са лумпени“.

Единствените лумпени освен тези в парламента са платените от тях на улицата.

Профилът им е ясен – момчета от агитки или спортни клубове (по-рядко цигани и хора от криминалния контингент) без особени морални или политически пристрастия. За последните 10-ина години мизата е между 20 и 50 лева на калпак плюс парче пица.

Понякога не се плаща на всички. Но ако сложим максимума от 50 лв. на човек – за 2000 лв. може да си докарате 40 момчета, които да блъскат хората, да обиждат противниците ви, да викат във ваша подкрепа и да метнат бутилка-две за няколко часа.

Колко му е за милиционерска, пардон, милионерска партия като ГЕРБ?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html