четвъртък, 25 април 2024 г.

Жертвите в Бейрут – над 100 убити и 4000 ранени

Страшният взрив на склад в ливанската столица Бейрут вчера отне живота на над 100 души, пострадали са над 4000 души, а освен това стотици хора остават безследно изчезнали. Броят на загиналите ще нараства според медиите – изпод развалините всеки час изваждат още и още трупове и ранени.

Няма официална версия за причината, но президентът Мишел Аун каза, че е „неприемливо“ да бъдат оставени без надзор конфискувани преди 6 години 2750 тона амониев нитрат. Това е вещество, използвано за производство на експлозиви и торове в земеделието. То е известно с разрушителната си сила при контакт с вода и огън, а също така бе използвано от крайнодесен терорист в атентата в Оклахома сити през 1995 г. Тогава микробус с бидони с амониева селитра бе взривен пред сграда с няколко федерални агенции, при което бяха убити 168 души (десетки от тях деца от детска градина) и ранени близо 800.

Ливанският здравен министър Хамад Хасан нарече случилото се истинска катастрофа. „Изправени сме пред истинска катастрофа и ни е нужно време, за да оценим степента на щетите“, каза Хасан.

Междувременно от посолството на САЩ в Бейрут призоваха тези, които се намират в зоната на експлозията, да останат в закрити помещения и да носят маски – имаше съобщения за изхвърлени токсични газове при инцидента, пише Газета.ru.

Взривната вълна е причинила повреди на сгради в целия град, включително и официални резиденции на ливанското ръководство.

За силата на експлозията говори и фактът, че фасадата на търговски център, намиращ се на 2 км от епицентъра, е напълно разрушена.

Службата за национална сигурност на Ливан е започнала разследване заради намиращата се в пристанището на Бейрут амониева селитра още преди половин година, съобщи ливанската телевизия OTV, като се позова на свои източници. Взривоопасното вещество се е намирало на борда на кораб, плаващ под флага на африканска държава – плавателният съд бил изоставен на пристанището от стопаните си заради голям дълг.

Губернаторът на Бейрут Маруан Абуд сравни експлозията с американския ядрен удар срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г. По думите е пострадал половината град.

Бейрутски медии сравняват взрива с употребата на тактическо ядрено оръжие.

Още по темата – тук

снимка: CNN

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html