сряда, 24 април 2024 г.

Мохамед Халаф: Проклятието на Ливан са „Хизбула“ и Иран

Тодор ТОКИН

Мохамед Халаф е роден е през 1951 година в град Бакуба, Ирак. Висшето си образование завършва във Факултета по литература в Багдад. Работи за местен вестник. Поради отказа му да се присъедини към управляващата по онова време в Ирак политическа партия БААС е преследван и уволнен. През 1978 година емигрира в България чрез командировка до Пловдивския панаир и става български гражданин. Получава допълнителна професионална квалификация във Факултета по журналистика в Софийския университет. От 1981 година работи като кореспондент към МВнР за много арабски издания. Женен е за българка, от която има 2 деца – дъщеря и син.

  • Мохамед, кой според теб стои зад взривовете в Бейрут?
  • Има различни противоречиви информации. Преди взрива имаше два хеликоптера. През последните дни напрежението между Израел и „Хизбула“ много се засили. Бяха атакувани различни обекти. Нетаняху директно заплаши ливанското правителство. Все още нямаме точни данни. Според мен това е инцидент от невнимание. И самите власти в Ливан не са наясно. Това, което каза премиерът снощи е, че тези складове не са от днес, а от 2014 г. С това той искаше да каже, че неговото правителство не отговаря за съществуването на тези складове, тъй като е на власт от няколко месеца. А в този склад на пристанището, който бе взривен, има 2775 тона амониев нитрат. Това е престъпление – защо „Хизбула“ складира тези химически материали там, с каква цел?
  • За какви складове става въпрос?
  • Вижте, основният проблем на Ливан е проклятието „Хизбула“ и Иран. („Хизбула“ на арабски -„Партия на Аллах“ или „Партия на Бога“ – е шиитска военизирана ислямска организация и партия, базирана в Ливан. Получава финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия, б.р.) От години насам, почти от гражданската война досега, „Хизбула“ набира сили, а в последните години вече има пълен контрол върху цялата държва, министри, институции. Раздава баницата и части от нея на различни политически групи и партии.
  • Това обаче не можеше да се случи без подкрепата, която идва от аятоласите, от Иран. Иран превърна Ливан в база срещу интересите, първо, на самите ливанци, второ – срещу сигурността на Ливан и трето – срещу съседните държави. „Хизбула“ се намесва във вътрешни конфликти, прави атентати в Ливан, бяха убити много от министрите от различни партии, които не са съгласни с политиката на „Хизбула“ –  да има държава в държавата, да има групировка, която е въоръжена много повече, отколкото самата национална армия на Ливан.
  • Това, което се случи, се очакваше, защото обществена тайна е, че всички пристанища, всички гранични пунктове в Ливан са под контрола на „Хизбула“. Оттам групировката контролира потоците на стоки и оръжия, тази организация събира митата и акцизите и всичко това не влиза в държавната хазна. „Хизбула“ владее складовете за оръжие, за ракети, на всичко, което получава от Иран, и ги складира в различни пристанища, граждански обекти, дори в болници. Международното летище в Бейрут е под контрола на „Хизбула“. В жилищните квартали складовете са разположени между жилищните блокове с една ясна цел – че Израел няма да удари „Хизбула“, защото това ще доведе до международна реакция, тъй като ще има много жертви сред цивилното население.
  • Накъде води Ливан „Хизбула“?
  • Тук трябва да отговаря тази върхушка, която управлява държавата вече 30 години. В Ливан има голяма корупция, дълбока социалноикономическа криза плюс пандемията от коронавирус. Не е случайно, че когато същото това правителство, което сега управлява, поиска от МВФ заем от 5 милиарда долара, оттам отговориха, че могат да ги дадат при няколко условия, най-важното от които беше правителството и другите институции в Ливан да упражняват контрол върху пристанищата, защото тази държава е пленена от „Хизбула“.
  • Ако това продължава, ще доведе до революция сред населението. Банките от 4 месеца отказват да плащат на вложителите парите им и дават на седмица само по 200 долара. Аз имам спестявания, поисках да тегля 1000 долара, казаха ми да отида след 4 дни и ми дадоха само 200 долара. Младото население на Ливан, поколението между 20  и 30 години, които имат друго виждане за тяхната държава, вече излязоха на улицата. Тези протести продължиха дълго с ясни искания  не само да падне правителството, но и искания как да бъде рестартирана държавата. Тези млади хора казаха, че няма да емигрират, защото искат да има друг живот в своята държава.
  • Бил си в Ливан…
  • Този взрив е капакът на цялата социалноикономическа и финансова криза. Той разруши половината Бейрут. През 80-те години на миналия век аз бях кореспондент в Ливан, по време на гражданската война. Свързан съм с тази държава, обичам я. По време на гражданската война нямаше такъв взрив като във вторник. Той остави стотици хиляди хора без дом. Защото близо до пристанището има един квартал, населен с хиляди бедни хора в стари жилищни блокове, които рухнаха от взрива. В болниците вече няма места и ранените са настанявани в училищата. Преди малко броят на ранените надхвърли 4000 души, а убитите надминаха 100. Тези жертви ще продължават да нарастват. И нещо много важно. Взривът стана точно сега, защото утре – четвъртък – международният съд за Ливан трябва да произнесе присъдата на убийците на бившия премиер Рашид Харири. Ако направим съпоставка с атентата, при който бе убит Харири, и този в Сарафово (на 18 юли 2012 г. в 17:23 часа на паркинга на летище Сарафово в Бургас е извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, б.р.), ще намерим нещо общо, защото механизмите са абсолютно еднакви.
  • Снимките са от ФБ профила на Мохамед Халаф
  • видео от взрива:
  • https://www.instagram.com/p/CDgGU0FDPeW/?utm_source=ig_web_copy_link&fbclid=IwAR2Gjr23JDReFDkiK0fGjC1kl-4el3toGsE2MKf3lVPxgHakIAX6FkRDEts

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html