петък, 26 април 2024 г.

Пандите избиха леопардите и вълците в Китай

Панди в Китай
Гигантски панди. Снимка: Уикипедиа

Трудно е за вярване, но пандите са докарали почти до изчезване леопардите, снежните леопарди, вълците и дивите кучета в Китай.

Това съобщава Би Би Си, като се позовава на изследвания от Поднебесното царство, публикувани наскоро. В случая не става въпрос за ожесточени битки а ла „Кунг-фу панда“, а за човешката политика за опазване на пухкавите, мързеливи черно-бели животинки.

След десетилетия наред работа и милиарди похарчени долари емблематичният бозайник вече не е застрашен вид. В процеса по опазването му обаче са пострадали редица други животни, които изглежда, че не са толкова ценни.

Ства дума най-вече за хищниците като леопардите, снежните леопарди, вълците и дивите кучета. Те са жертва на изсичането на горите, бракониерство и болести. Изчезването им може да доведе до срив в екосистемите.

Без тях тревопасните животни, като добитък и елени например, може да се размножат твърде много в някои райони и да унищожат флората.

Поставяйки под защита горите с панди, учените са пренебрегнали хищниците, за които защитата на симпатичния бозайник от хората е докарала куп главоболия. Те просто са били пренебрегнати.

Често учените предупреждават, че Китай налива много пари и усилия за опазването на пандата от маркетингова гледна точка, тъй като тя е символ на страната. В същото време унищожават редица други животни.

Откакто резерватите за панди са създадени през 60-те години на миналия век, балансът на видовете в тях почти е изчезнал. Леопардите са изчезнали от 81% от резерватите, снежните леопарди от 38%, вълците от 77%, а дивите кучета от 95%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html