събота, 27 април 2024 г.

Доля Гавански снима нобелистката Светлана Алексиевич

Носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич е сред героините в „Денят на жената“ – премиерния документален филм на Доля Гавански с изключителните истории на рускини, преживели световни турбуленции.

Пълнометражната лента на актрисата от „18% сиво“ откри прожекциите в Парка на Военната академия в столицата. Гавански – сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър – разкрива руския феминизъм чрез образите още на популярнa блогърка, шефка на компания за киберсигурност, ветеранка от битката при Сталинград, която е стигнала пеш до Прага, а днес е на 96 и продължава да работи с изумителна енергия. Гавански разказва и за още една знаменита дама – скулпторката Вера Мухина, автор на емблемата на „Мосфилм“ „Работник и колхозничка“ и на други социалистически символи.

„Светлана Алексиевич е невероятна личност – тя беше първата, с която се срещнах. Точно в този момент се убедих, че съм на прав път“, споделя Доля за журналистката, чиито хроники и интервюта, свързани с Втората световна война, конфликта в Афганистан и аварията в Чернобил, я превърнаха във враг на официална Москва. „Всъщност идеята за филма ме завладя, докато бях куратор на изложба в Лондон, чиято тема бяха супержените, които работят, без да хленчат, и оцеляват, вървейки напред“, коментира Доля Гавански пред медиите.

Независимо от грандиозния замисъл на филма той е интимен, с хумор, изненадващ, забавен, без досадната фактология и суха статистика, така типични за жанра. Доля е вдъхновена за него и от майка си, която за нея винаги е била еманация на самостоятелна и смела жена. Още при първите снимки, които започват през 2017, Гавански е водена от любопитството си към културата и духа на тези жени – неслучайно у всяка от тях открива по нещо от себе си, а чрез себе си разкрива и техните характери.

Така още веднъж подчертава, че не само в България, но и в целия бивш социалистически „лагер“ обществото е твърде повлияно от събитията между социализма и прехода към новата реалност. Доля вярва, че тези прекрасни и болезнени истории са близки за българската публика от поколенията, родени през втората половина на миналия век. Още повече че авторката не поставя етикети, а представя света през съдбите на тези жени – преживяването е изключително емоционално, категорични са първите зрители.

Доля Гавански, която е родена във Варна и е израснала в Белград, Самарканд, Санкт Петербург и Москва, днес дели времето си между Лондон и морската ни столица. Тя вече е готова с нов сценарий за игрална продукция. Сериозна част от действието в нея ще се случва у нас. За успеха си в „18% сиво“ – филма на Виктор Чучков, в който Доля дебютира в родното седмо изкуство, тя коментира лаконично: „Виктор търсеше различното излъчване. А аз се почувствах много близко до Стела, защото тя се бори в държава, в която не е родена и трябва да оцелее там. Това е много близко до мен“.

АНТЕНИ

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html