вторник, 30 април 2024 г.

„Бундесбанк“: Инфлацията пада на 2% чак през 2024 г.

Президентът на Bundesbank Йоахим Нагел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията ще се понижи на 2% чак през 2024 г., прогнозира президентът на Bundesbank Йоахим Нагел, предаде ДПА. Според него ще е необходимо известно по-продължително време, докато инфлацията достигне до това ниво, определено за цел от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ръководителят на германската централна банка коментира в интервю RTL/ntv, че очаква понижаване на инфлацията в Германия през декември поради пределните цени на природния газ, установени от правителството.  Инфлацията в най-голямата икономика в Европа възлиза на 10 на сто през ноември на годишна основа, потвърди през миналата седмица Федералната статистическа служба Destatis.

През 2023 г. годишната инфлация би трябвало да спадне до 7 на сто, преди да се понижи значително от 2024 г., прогнозира президентът на „Бундесбанк“. „Необходими са между 18 и 24 месеца, за да може повишаването на лихвените проценти да даде ефект. Поради това трябва да помоля за търпение в този момент“, каза Йоахим Нагел.

В опит да овладее инфлацията в еврозоната, ЕЦБ повиши водещата си лихва с 0,5 процентни пункта до 2,5 на сто през миналата седмица. Това беше четвъртото поредно повишаване на лихвения процент от страна на Европейската централна банка, припомня ДПА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html