събота, 27 април 2024 г.

„Възраждане“: Кабинетът иска да промени военновременните и мирновременните запаси на Българската армия

Ивелин Първанов

Научихме, че от Министерски съвет искат да променят мирновременните и военновременните запаси на българските въоръжени сили. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от „Възраждане“ Ивелин Първанов.

Става дума за запасите и за резерва, добави той и уточни, че съставната част включва не само личен състав – хората, които могат да бъдат мобилизирани, а и техниката, боеприпасите и оборудването, което може да бъде използвано по време на война. В случая с този запас по закон може да се разпорежда върховният главнокомандващ – президентът, Народното събрание, на първо място, и Министерски съвет и министърът на отбраната, отбеляза депутатът.

Според него „определени кръгове, като включваме и министър-председателя, и министъра на отбраната, явно искат да засвидетелстват своето коленопреклонно отношение към нашите западни партньори, съюзници, които не ни третират като равноправна страна, и се опитват да направят нещо зад гърба на Народното събрание“. За последните месеци от отделни бази и от отделни военнослужещи получихме информация, че целенасочено се бракува и съкращава запасът от технически средства, с който разполагат нашите въоръжени сили, посочи Първанов, цитиран от БТА.

Една голяма част от тях, привидно класифицирайки се като негодни, биват отправяни на други места. Това са третите страни, които снабдяват косвено една от страните в конфликта – Украйна, обясни той.

Неприятното в случая е, че тази карма лека полека се възвръща върху българския народ, коментира той и посочи информация от вчера по медиите, че въоръжените сили на Украйна от десния бряг на Днепър са обстрелвали български селища, които се намират на левия бряг, около административен център на контролираната от Русия Херсонска област.

България трябва да е боеспособна и готова по всяко време, защото виждате какви са предизвикателствата на съвремието. Трябва да сме готови сами да посрещнем тези предизвикателства, затова са ни необходими по-големи запаси от всякакви технически припаси, да мотивираме личния състав, смятат от „Възраждане“. Първанов коментира, че обществото е обзето от апатия и когато се говори за сигурността на страната, за защитата на родината, на отечеството, хората вече почват да ги възприемат като някаква абстракция, като „нещо, което нас не ни касае“.

В случая, за да съществува България, за да ни има нас като държава и като нация, на първо място ние трябва да се грижим за нашата имунна система, каза депутатът и уточни, че тази имунна система са въоръжените сили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html