неделя, 28 април 2024 г.

Президентът продължава консултациите за съставяне на правителство

Снимка: PRESIDENT.BG

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за формиране на кабинет, съобщи БНР. Вчера държавният глава се срещна с първите три парламентарни формации от управляващото мнозинство – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и ДПС.

Днес президентът Румен Радев ще разговаря поотделно с представителите на останалите три групи и ще обсъди с тях какви са възможностите Парламентът да излъчи редовно правителство.

Най-добрият вариант за страната са предсрочните парламентарни избори – това е позицията на проруската партия „Възраждане“. Представителите й ще са първи на днешните консултации при президента. Срещата им с Румен Радев е насрочена за 9:30 часа.

Два часа по-късно – в 11:30 – на консултации на „Дондуков“ 2 са поканени от БСП. Лидерът на левицата вече заяви, че е по-добре ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да не се договорят за общо управление, а предсрочните избори са по-добрият вариант за страната.

Политическите консултации на президента приключват в 14 часа. Румен Радев ще разговаря с представителите на най-малката парламентарна група „Има такъв народ“, които вече определиха евентуалната бъдеща ротация на премиерите на първите две формации като „лицемерие“.

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html