събота, 27 април 2024 г.

НАТО не подкрепя идеята на Макрон за изпращане на войски в Украйна

Йенс Столтенберг
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред Sky News, че Алиансът – цитирам „няма намерение да изпраща войски в Украйна“, съобщава БНР. Той се дистанцира от изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че западните съюзници не трябва да изключват разполагането на войски в Украйна.

В интервю за френското издание Le Monde и френска радио- и телевизионна мрежа – президентът на Украина Володимир Зеленски заяви, че 90% от европейските лидери в момента са на страната на Украйна, въпреки че в обществата има различни мнения. Той изтъкна и че Унгария със своя премиер Виктор Орбан понякога „играе много опасна игра“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че руското нападение в източната част на страната е спряно и че ситуацията на фронта в момента е по-добра от последните месеци. В интервю за френската телевизия BMF той коментира, че се изграждат отбранителни укрепления по продължение на 100 км линия. По повод изказванията на френския президент Еманюел Макрон, че не изключва изпращане на западни войници: „Докато удържаме фронта, френската армия може да си стои във Франция“, каза Зеленски.

Украинското външно министерство съобщи, че е поканен папския нунций в Киев Вивалдес Комбодес, пред който е изразено разочарование от папа Франциск Украйна да развее бяло знаме. Отправено е послание към папата – да се призове международната общност да обедини сили на доброто срещу злото.

Капитулация би означавала трагедия за украинците. Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори днес задочно на приетия с одобрение от Русия и отхвърлен остро от Украйна призив на папа Франциск Киев да прояви „куража на бялото знаме“ и да преговаря с агресора: „Президентът Путин започна тази война и той е човекът, който може да я спре още днес. Украйна няма такъв избор. Капитулацията не е мир. Трябва да продължим да поддържаме Украйна, за да види президентът Путин, че не може да вземе това, което иска на бойното поле. Вместо това трябва да седне и да преговаря за решение, което признава Украйна за суверенна и независима страна“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html