събота, 27 април 2024 г.

Денков: Предстои обсъждането и на възможен персонален състав на МС

Акад. Николай Денков
Снимка: GOV.BG

Президентът Румен Радев продължава с втория тур на консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство.

На „Дондуков“ 2 вече са представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, с чийто мандат, с участието на ГЕРБ-СДС, а и с подкрепата на ДПС, управлява девет месеца правителството на Николай Денков.

Държавният глава попита представителите на ПП-ДБ – премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателите на формацията Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов дали са склонни да продължат по пътя, поет от тях преди 9 месеца. „Или сте склонни да разгледате отношенията си с партньорите, а и отношението към властта. Смятате ли, че ще има механично сливане на меморандума със споразумението на ГЕРБ-СДС, или отиваме към нов документ, за да има устойчивост едно бъдещо управление“. В заключение Радев ги попита дали имат нужда от още време за преговорите.

На свой ред Николай Денков отбеляза, че преди 9 месеца са поели отговорност, давайки си сметка, че това ще им нанесе щети. Отбеляза обаче, че това си е струвало заради промените в Конституцията, отпушването на инвестициите у нас, енергийния преход.

„Може да се каже, че си струваше това усилие“, каза той и продължи: „Надявам се, че след време това ще бъде осъзнато. Да, сложни са отношенията, никой не си мислеше, че ще бъдат леки… Започнахме преговорите в последните два дни, има съществен напредък, но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено, но трябва да продължим с тези усилия. Имаше разбиране от другата страна, че те трябваше да започнат с дискусия за реформите, които още не са се случили“, допълни Денков.

Той посочи още, че предстои обсъждането и на възможен персонален състав на МС, но докато не приключи този преговорен процес, няма как да се обсъждат детайлите.

„Но дали трябва повече време – само от вашите правомощия зависи, не е наша работа да се опитваме да се месим в тази процедура, но е добре България да има стабилно правителство, което да продължи реформите, защото това ще бъде от полза за хората“.

Оставката на премиера Николай Денков беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше разгледана от Народното събрание, а депутатите я гласуваха единодушно с 216 гласа „за“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html