неделя, 28 април 2024 г.

Габриел поиска от президента да изчака с връчването на първия мандат

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Преговорите продължават, преговорите текат, отбеляза след консултациите при президента Румен Радев вицепремиерът в оставка Мария Габриел, която заедно с Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян отидоха на днешната среща на „Дондуков“ 2, след като в продължение на два дни – събота и неделя, ГЕРБ-СДС имаха разговори с ПП-ДБ за бъдещото управление на страната.

„Имаме нужда от още малко време за преговори. Благодарна съм на конструктивния тон, в който те протекоха през последните два дни. Разбира се, имаме и различия и точно за това ни трябват преговорите – преодоляване на различията и шансовете, които си даваме да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. Да има много ясен механизъм за взимане на решения“, посочи тя.

„Важно е да си дадем шанс тези преговори да продължат. Не сте ме чули да говоря за червени линии. За мен диалогът, взаимното уважение, но и в един момент много ясно носене на отговорност, е водещ принцип, за това, което е решено – да се знае какво се случва и да се носи отговорност, е водещият принцип“, отбеляза Габриел.

По думите й преговорите и разговорите им с ПП-ДБ продължават да са „много открити“.

„За нас е важно да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които вече много ясно сме изложили. Много важно е да си дадем шанс тези преговори да продължат в конструктивен дух с открити разговори“, каза вицепремиерът в оставка.

Мария Габриел е отговорила на президента, че имат нужда от още малко време преди да бъде връчен мандатът.

По-рано днес при президента тя отбеляза: „Вярвам, че сте видели, че за мен от самото начало е много важно да има диалог. Да се казват добрите, да се казват и критичните неща. И в този дух ще споделим с вас как протичат разговорите. За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на България. Ние има нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа, да стъпва на фундаментални принципи и ценности. Заради това и за нас е важно да споделим с вас как протичат тези разговори“.

За днес са предвидени разговори на президента Румен Радев и с ПП-ДБ, както и с ДПС. Утре консултациите ще продължат с партиите от опозицията – „Възраждане“, БСП и ИТН.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html