неделя, 28 април 2024 г.

ЕК предлага общ пакет за военната индустрия за 1,5 млрд. евро

Жозеп Борел
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Да бъде създадена Европейска програма за отбранителна промишленост, която да мобилизира 1,5 милиарда евро от бюджета на ЕС за периода 2025-2027 г., съобщи БНР.

Това е част от първата по рода си Европейска стратегия за отбранителната промишленост, която бе представена от Европейската комисия и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Причината за създаването на програмата е руската агресия в Украйна и завръщането на конвенционалната война на континента, подчерта върховният представител по външната политика и сигурност.

„Може би ще си спомните, че преди две години, когато представях стратегическия компас, казах, че Европа е в опасност. Съжалявам, бях прав. Европа беше в опасност и сега е в още по-голяма опасност.

Като отбеляза значителното повишаване на производството на боеприпаси, Борел отбеляза, че това, което в момента липсва, е финансирането. „Нямаме Пентагон в Европа“, каза още Борел и открои като проблем разпокъсаността между 27-те страни членки. „Ние сме разделени на 27 страни-членки и на 27 различни армии и трябва да увеличим сътрудничеството помежду си. Имайте предвид една цифра – през 2022-ра година, инвестициите в отбраната на страните-членки възлиза на 58 млрд. , фрагментирани между 27 центъра. В Съединените щати, единствен Пентагонът потърси на пазара 215 млрд. – почти 4 пъти повече“, смята Жозеп Борел.

На страните членки ще бъде предоставена нова правна рамка, наречена  Структура на европейската програма за въоръжаване. Тя ще бъде средство за подкрепа на сътрудничеството в областта на отбраната през целия жизнен цикъл на способностите и потенциално ще се ползва от освобождаване от ДДС.

Украйна ще бъде интегрирана в тази стратегия, каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. „Ние ще интегрираме изцяло индустриалната отбранителна база на Украйна към европейската. Така украинските индустрии ще могат да бъдат избираеми за същата дейност, както и европейските и по този начин ще подкрепяме сътрудничеството между Украйна и ЕС. Смятаме, че с това изпращаме много силен сигнал. Страните трябва да гарантират, че до 2030 г. стойността на търговията в областта на отбраната в рамките на ЕС ще представлява най-малко 35% от стойността на пазара на Общността в областта на отбраната“, смята той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html