неделя, 28 април 2024 г.

Евтино, кухо и бездарно политическо шоу

Снимка: ФЕЙСБУК

Поразително лице има Мария Габриел (с титлите и без тях). Порази ме още на предишните евроизбори, когато имаха дебат с Елена Йончева. Изпито лице на светец, страдалец от иконите. Слаба, тъжни очи, изразът им е като на обречен човек. Говореше със заучени фрази от бюрократичния език на брюкселските бюрократи. Елена също си беше глътнала езика и не се досещаше как да я атакува.

 

Впечатлението ми за Мария Габриел като за лишен от собствени позиции човек, лишен от емоции и страсти, от любов и гняв. По едно време изглеждаше, че говори апатично само това, което казват партньорите (опоненти) от сглобката. От ГЕРБ също го забелязаха и вероятно са й обърнали внимание. Може и да са прекалили.

Когато тя застана пред камерите, за да говори за предложения меморандум, лицето й излъчваше някаква обреченост, решимост, смелост. И да са я подготвяли, тя излизаше със собственото си лице и позиция. Когато започна да говори, постепенно тонът се повишаваше, за да стигне до решителното „Не“. Не знам дали друг път е казвала „Не“, но това звучеше почти историческо. Някой трябва да е паднал от стола си, като я е чул. Ако световен кинорежисьор я бе наблюдавал в тази изява, тя може да направи световна карира като драматична актриса…

Мария Габриел навлезе в нов етап от живота си, който ще бъде белязан от смелия й политически жест. Тя игра истински и постави мнозина в шах. След минутите на нямата сцена със замръзналите артисти в пиесата на Гогол, политическото шоу започна. По-сполучливо бе да се нарече маскарад, бурлеска, мелодрама и каквото още се сетите Някой можеше да си помисли, че това е катастрофа, краят на сглобката и на нейните съставки, осолено на едната. Други равнодушно напомняха: Всяко чудо за три дена. Както и стана, май …

Но анализаторите сериозно бяха смутени – какво ще стане с ротацията на премиерите, ще останем ли без редовно правителство, пропада ли идеята на ПП-ДБ, отиваме ли на избори 2 в 1- предсрочни парламентарни и европейски избори на 9 юни, както заплашват от ПП-ДБ, ако меморандума не бъде приет.

„От първите десет реда, които Мария Габриел ми прочете, изборите 2 в 1 са абсолютен завършек на тази (не)коалиция“, категоричен е Бойко Борисов.

Анализаторите бързо се ориентираха:

„Да плашиш ГЕРБ и Борисов с избори е все едно да плашиш куче със салам“ – категоричен е и социологът Юрий Асланов и изказва мнение, че ролята на чуждите посолства у нас се преувеличава. „ПП-ДБ си играят с огъня, защото знаят, че няма да са тук, когато бомбата избухне“, констатира социалният антрополог Харалан Александров. Според него се играе хазартно от страна на ПП- ДБ, те се държат в България като колонизатори и засега това им се разминава.

„Меморандумът е опит на ПП-ДБ да се върне в играта“ е заключението на политолога Христо Панчугов, според когото ротацията не е заплашена и акад. Денков ще си даде оставката независимо какво ще се случи около този меморандум и преговорите, които вървят.

И оттук започна играта с блъфовете, която тези пишман политици знаят най-добре и вървят напред с нея в своята кариера в малката страна в центъра на Балканите, където живее нейният малък, но горд народ.

Някои дори пресметнаха, че за тези извънредни избори президентът Радев, който трябва да играе според новите конституционни правила, ще избере измежду ограничения брой, който му се предлага, банкера Радев, който най-прилягал на вкуса му.

Бойко Борисов блъфира с нови избори, успокояват се авторите на меморандума, защото знаят, че те ще загубят най-много на едни ранни парламентарни избори.

Един от малкото останали печатни ежедневници сравни политическото риалити с телевизионното „Ергенът“ много истини, малко любов. Според тях Бойко Борисов като най-опитен политик описа точно сюжета: всеки играе за пред електората, а когато камерите ги няма, отношенията в „къщата“ са различни.

Вече в българския парламент не се говори за идеи, за ценности, за напредък в развитието, за благото на народа, който ги е избрал, а само за номера, капани, врътки и други подобни от парламентарния речник.

Самият „Кръстник“, този Дон Корлеоне на българския парламентаризъм, наречен гений от най-мастития български социолог, вездесъщият Бойко Борисов признава: „Евала на Кирил, изигра ни по харвардски“. Опитният играч признава, че постът на външния министър се е оказал „мюре“. Разкрил също защо Делян Пеевски и Христо Иванов си размениха обидни реплики, които са толкова срамни, че и белият лист би се изчервил. ДПС си избираше председател и Пеевски хранеше надежди, че може да не дели поста и реши да вдъхнови феновете си като извади за целта най-гадните и обидни фрази от дълбокото гърне на балканския словесен ъндърграунд: „Какво му е лошото на ДПС? Девет месеца Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи конституцията …“.

Така теренът се разкаля от „мазно турско кафе“…

От своя страна Христо Иванов също се постара да захрани своя разколебан от срещите му с Пеевски електорат, като бръкна и той в гърнето на словесния софийски ъндърграунд.  И през това време се позагуби от полезрението ни премиерът академик Денков, който като Малкия принц прелита между европейските столици, където по протокол е приеман на съответното високо равнище и навсякъде е повтарял един и същи рефрен: благодарение на неговата упорита работа България е следвала евроатлантическата линия и сега е редно да продължи да работи като министър на външните работи. Хората от неудобство отпускат някоя похвала и ни желаят успехи. С този „багаж“ академикът продължава да напомня колко е важно да пътува.

За България, де!

Честно казано, любезний читателю, омръзна ми от цялата тази шумотевица, която очевидно служи на политиците да си гонят рейтинга за евентуални избори. Но това в никакъв смисъл не се отнася до съдбата на народа ни, на живота ни, до стремежа ни да заживеем по-спокойно, по-нормално, по добре. Нищо общо, повтарям.

Е, за утеха ще се поровя из „жълтите“ новини.

Из света на известните:

„Джендър звездата Кристи Стюард :Искам да имам голям, красив член!“

„Гей сериал за Александър Велики взриви Гърция.“

„Честват като бей внучето на Тони Стораро. Три държави свириха на рождения ден на хлапето.“

„Ергенът Алек напива момите с евтин алкохол.“

„Мара Отварачката сложи изкуствени зърна“.

„Митьо Пищова вече има сочни женски цици“.

Политически клюки:

„В просветата не щат и да чуят за Денков“.

„Росен Желязков май ще е външен министър след ротацията.“

„Руди Гела пристава на Васил Божков.“

Девиз на седмицата: Цъфтим и про(е)цъфтяваме! От автора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html