неделя, 28 април 2024 г.

Любимата певица на народа Тони Димитрова: Нахвърляла съм бележки за книгата си

Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Антоанета Димитрова-Тони е родена на 10 януари 1963 г. в Бургас в семейството на детска учителка и военен, но до осми клас живее в Сливен. Учи се да свири на китара от батко си Йордан. След гимназията работи като машинописка в районния съвет, после в общината в Бургас.
Бъдещата звезда не предполагала, че ще се занимава с музика – най-вече заради ниския си дрезгав тембър. Дори я изключват от училищния хор заради шумове в гласа. Малко преди промените пее с различни групи по морето. Пробивът за голямата сцена идва през 1995 г., когато по време на конкурс е забелязана от големия композитор Стефан Диомов.
Година по-късно получава трета награда на фестивала „Бургас и морето“ за „Ах, морето“. Песента се превръща в нейна визитна картичка и заглавие на първия й самостоятелен диск. Следват още хитове и дуети с Васил Найденов, Братя Аргирови, Веселин Маринов, Орлин Горанов, Георги Найденов-Гого, Пламен Ставрев, Борис Гуджунов, с когото изпълнява „За кой ли път“. Изявява се от 2006 г. и като актриса – на сцената на Бургаския театър. Има дъщеря – Магдалена, която учи криминалистика.

 

Интервю на Ива Димитрова, за в. Галерия

  • Тони, наскоро излезе новата ви песен с Христо Стоичков и братя Аргирови. Лесно ли е да накараш един футболист да пее?
  • Христо Стоичков е велик българин. Един от тези, които прославят България по целия свят. Той носи в сърцето си както любовта към всичко родно, така и към хубавата българска музика. „Мотор“ на тази песен бяха моите добри приятели Благовест и Светослав Аргирови. С тях имаме и други общи песни, които слушателите много харесват, така че общата ни позитивна енергия просто се обедини в този проект ииии…. Той се случи. Случи се много лесно. Нещата просто се. Подреждаха от само себе си и без никакви усилия. На мене много ми харесва. Надявам се да харесва и на хората. А колкото до братя Аргирови , Блажко и Светльо са страхотни мои приятели. С тях се разбираме отлично и си партнираме и по някои други неща, така че очаквайте още приятни изненади. Благодаря им, че винаги са специални гости на мооите концерти и съм сигурна, че ща направим още хубави песни заедно.
  • Успя ли да си починеш след огромния успех на концерта ти в Зала 1 на НДК на 10 януари? Ти си първия изпълнител в България, който празнува рождения си ден на сцената на тази най-престижна зала, как се чувстваш сега?
  • Да ви кажа честно, като започнат толкова да ме хвалят и аз започвам леко да се притеснявам. Аз съм едно момиче…. Даже едно пораснало момиче, което просто обича да пее и да радва хората. Очите им ме изпълват с енергия и дават смисъл на всичко, което правя. Беше наистина много хубав концерт и съм благодарна на всички хора – и на моите приятели и на хората, които не познавам, но изпълниха с любов тази голяма зала. По някога в очите на публиката има радост и усмивка, друг път в ъгълчето се спотайва мъничко тъга…. Но и радостта и сълзата са част от живота и част от най-голямата магия – Любовта.
  • Като каза Любов, искаш ли да ни разкажеш за любовта в твоя живот …Има ли сега човек до тебе, кой е той?
  • Ееееех, знаех си че ще ме питате нещо такова. Всъщност, въпреки звездния блясък, въпреки прожекторите и аплодисментите, не заравяйте че и ние сме хора. И аз съм имала своите моменти и на радост и на мъничко тъга, но всъщност това е красивото на любовта. Онова непрестанно търсене на щастието …или по-точно на щастието да си с някой. Любовта има много лица и форми. Не е нужно да казваш на някой по сто пъти на ден че го обичаш, да му пращаш по телефона сърчица и съобщения…. любовта е в тихото постоянство да си до човека, когото обичаш, винаги когато той има нужда…дори без да го знае или очаква. Любовта е щастието да даваш.
  • Много красиво го каза. Да не си била поетеса в миналия си живот?
  • В миналия не знам …. Знам какво съм била в тоя. Бях и машинописка и певица в заведения…. И сега продължавам да пея. Но каквато и да съм била, винаги съм искала и държа да бъда и да си остана човек. Иначе моя любим Бургас е родил прекрасни автори и на стихове и на песни… но аз не съм от тях. Както ви казах – аз съм едно пораснало момиче, което обича да пее.

Мисля, че личните неща за това са лични, за да ги запази човек за себе си, но аз все пак ще отговоря на въпроса ви. Цялата ми любов и енергия са фокусирани върху моята работа и върху моята дъщеря. Искам да съм жива и здрава и да продължавам да радвам хората с хубави песни, а Маги да е щастлива.

  • Ще ни разкажеш ли за още едно момиче – твоята дъщеря Магдалена?
  • Ооооо, ако има нещо което истински да обичам повече от всичко на света, това е моето прекрасно дете.
  • Занимава ли се с музика ? Видяхме я да пее с теб на концерта ти в Зала 1 на НДК?
  • Не. Маги има прекрасен глас и усещане за музика, но нито тя, нито пък аз, някога сме искали да се занимава с музика. Тя завършва криминалистика и вярвам, че ще има успешна реализация в това, което прави, защото е умна и много чете. Никога не е разчитала на това, че е дъщеря на Тони Димитрова. Във всичко се оправя сама и аз истински се гордея с нея. С нея говорим по всички теми като приятелки и се вслушвам в съветите.
  • Има ли си приятел?
  • Дъщеря ми е умно и сериозно момиче, което се е фокусирало върху образованието и професионалната си кариера. До нея има едно симпатично момче, но какво ще се случва в живота и си е нейна работа. Аз мога само да я обичам и подкрепям. Искам да е щастлива – другото е в Божите ръце.
  • Преди години загубихте близки хора, съвзехте ли се от тези загуби или това остава като рана за цял живот?
  • Загубата на близък човек е рана за всеки. Не мислете, че аз правя изключение. Моята мисия обаче не е да страдам и да се оплаквам. Моята мисия е да съм силна и да вървя напред, защото хората очакват от мен друго. И без моите лични проблеми те си имат свои.

От мен хората ще получават само хубава музика. Ще ги радвам навсякъде и се надявам след всеки мой концерт те да си тръгват по-усмихнати и да отнасят със себе си парченца любов, надежда и вяра в утрешния ден.

  • От години водите война с Владислав Славов, колко ваши песни и кои се опита да ви открадне?
  • Този човек Бог ще го осъди най-добре. Не е нормално да се възползваш от различни юридически хватки и да лишаваш изпълнителите и публиката от възможността да чуят най-хубавите български песни изпяти на живо. Един ден той ще осъзнае своя грях към хората. Дано да не е късно за него самия…

Усещам в думите ви великодушие, дори и към него. Преди всичко ние трябва да сме добри човеци. Това, че виждам чуждите грешки не ми дава правото да съм нечий съдник. Него има кой да го съди, а тая присъда (сочи към небето) не подлежи на обжалване. Да е жив и здрав и да си носи кръста.

Не искам да съм ничий съдник. Моята мисия е друга!

  • През миналата година ти направи серия от много успешни концерти в най-големите градове. Според статистиката на най-голямата българска платформа за продажба на билети името ти е в топ 3 на най-успешните български поп изпълнители за 2024 г.
  • Аз се чувствам малко неудобно да говоря за това. Виждам, че други колеги се хвалят колко са големи… аз не обичам така. Не ме търсете сред този панаир на суетата. Не очаквайте да говоря хвалебствени неща за себе си. Предпочитам да правя хубави песни и да радвам хората. Ако пееш неискрено, ако пееш на плейбек и само се преструваш че пееш, този фалш си проличава. Аз искам да пея и да виждам светлината в очите на хората, които ме гледат и слушат в залите и по площадите. Нека другите да говорят. Аз не обичам да го правя.
  • Какво да очакваме през 2024 година от Тони Димитрова?
  • Тази година, с подкрепата на един човек, който не обича да му споменавам името, но аз ще го направя – моя приятел и продуцент на част от концертите ми Благо Солов, ще направим едно турне в 15 града в България.

Предстои да се видим във Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе, Кюстендил и още много градове…

  • Пропусна София?
  • Неееее, в никакъв случай. На 8 юни в Зала 1 на НДК ни предстои един много красив концерт, в който с мои приятели – певци и музиканти, ще изпълним както най-обичаните ми песни, така и ще представим някои нови неща.
  • Направихме справка и видяхме, че половината зала вече е разпродадена , а до концерта има цели 5 месеца?! От къде може да си купим билети?

Да, наистина е така. Благодаря на всички! Наистина пет месеца преди датата на концерта половината места в зала 1 на НДК вече са разпродадени. Билети можете да закупите само от сайта www.kupibileti.bg или от билетния център на НДК и другите им партньори.

Ще се радвам да се видим на концерта в София, както и във всички други градове, които ще посетим тази година. … и не забравяйте, че любовта е най-великото чувство!

  • Имаш ли все още сценична треска преди концерт?
  • Да. Всеки път треперя като лист. Сърцето ми тупти ускорено и наистина изпитвам мъничко страх….докато не стъпя на сцената. Започна ли да пея, всичко изчезва и усещам само вълната от положителна енергия, която

Хората в залата ми изпращат и тогава, повярвайте ми давам всичко от себе си за да стигне всяка моя песен, всяка моя емоция, до сърцето на всеки един човек в залата, защото аз не пея за луната и звездите, а за простите човешки неща, които всеки от нас изпитва в душата си – любови, разочарования, надежди за утре… всеки е имал своята любов или своето разочарование и съпреживява моите песни …но най-важното е всеки от нас да си тръгне от концерта с повече надежда!

  • Кой е най-трогателният жест на обич или уважение, който твой почитател е правил към теб ?
  • Който ме познава, знае че аз много обичам цветята. Може и да не вярвате, но след концерт много държа да се погрижа за всяко цветенце което са ми донесли. Благодарна съм еднакво както за големите кошници и букети, които ми донасят в залата, така и за малкото букетче или едничко цветенце, което някой ми е подарил. Даже знам, че точно малките цветя понякога са най-скъпи, защото човек е отделил пари от себе си за да купи нещо за мен.

Времената са трудни, хората не живеят много лесно и аз оценявам тези малки но много искрени жестове на уважение към мен, за това се грижа за всяко цветенце. Разбира се, получавала съм много подаръци.

Искам обаче да ви разкажа за една жена от Юндола. Казва се Вайда. И до днес не съм сигурна, дали тази отрудена и добра жена знае коя съм, а и това не е важно. Важна е добрината и благата усмивка, с която тази жена винаги ме посреща. Живота на Вайда сигурно не е лесен и със сигурност е много по-различен, от живота която живеем ние в градовете. Грижи се за семейството си, поддържат заедно малко стопанство, и тя продава горски плодове, гъби и други вкусни неща всяка събота и неделя на малкото пазарче на местността Юндола над Велинград.

Моята Вайда никога не ме оставя да си тръгна с празни ръце. Каквото и да съм си купила, тя винаги скришно от мен слага в торбичката и някой дар от нея. Кога горски гъби, кога бурканче конфитюр от вкусни горски плодове или домашна лютеница …няма значение. Винаги си тръгвам от нея заредена с много положителна енергия и с един малък но скъп подарък. Точно тези дребни жестове на чиста и човешка доброта ме радват най-много.

– Пеете в училищен хор от шести клас, кога обаче разбрахте, че пеенето ще се превърне във ваша професия?

– Вижте сега…то боядисването прилича на рисуването …ама не съвсем. Или го имаш в себе си или го нямаш. Не можеш да се научиш да имаш глас. Можеш да го усъвършенстваш, но не и да го научиш. Виж, ако имаш глас вече можеш да се научиш на много неща. Не знам дали знаете, но преди да стана певица аз съм била машинописка. Завърших машинопис в Стара Загора и даже работех за кратко като такава в Общинския народен съвет в Бургас… после съм била и певица по заведения … въобще пътя до голямата сцена не е станал за една нощ. Това дето тиквите се превръщат в каляски го има само в приказките. Истина в приказката на живота е малко по-различна. Човек трябва да открие какво носи в себе си и много, ама много да работи за да го развива и усъвършенства. Ако имаш талант да си добър по математика няма смисъл да страдаш че не си добър по пеене, както и обратното. Просто открий парченцето магия, което Господ е вложил в теб и работи здраво за да развиеш. И не завиждай на другите.

За естрадата я открива големият композитор Стефан Диомов.
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

– За голямата сцена ви откри Стефан Диомов. Към него вие винаги се обръщате по изключително уважителен начин. На какво ви научи?

На всичко! Г-н Диомов ме научи на всичко за пеенето и песента. Безкрайно благодарна съм му, защото той е моя учител по този труден път. Благодарна съм му и за всички прекрасни песни, които е написал за мен и за други мои колеги. Желая му много здраве и да продължава да твори.

Мисля, че най-важното нещо, на което ме научи е винаги да бъда честна с публиката!

Винаги пея на живо и винаги пея песни, които са докоснали моето сърце. Със сигурност знам, че такава песен ще докосне и сърцето на всеки човек, който я слуша в залата.

  • Обмисляхте да напишете книга, отказахте ли се или вече работихте върху нея?
  • Все още обмислям. Даже съм си нахвърляла някои бележки, но все не ми остана време да я подкарам…а аз съм такъв човек, че започна ли нещо , докато не го завърша не мирясвам.

Така че – Да , книга ще има, но все още не съм напълно готова да се заема с това и не я очаквайте сега

  • А какво да очакваме?

Много и хубави концерти през 2024 година. Ама наистина хубави!

Започваме с НДК на 8 юни , а после ще се срещнем и в залите и летните театри на още 15 български градове през лятото. За есента вероятно ще добавим още няколко града. Пълния списък може да намерите в сайта kupibileti.bg , там има информация за всички мои концерти.

И не забравяйте: Не е трудна да бъдем малко по-добри! Обичам ви!

Тони Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html