четвъртък, 2 май 2024 г.

С мен не са водени разговори да бъда главен прокурор, заяви Андрей Янкулов

Няма как с мен да са водени разговори да бъда главен прокурор. Това заяви пред БНР Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

„Още не са избрани тези, които ще избират следващия главен прокурор. Висшият прокурорски съвет, според измененията в Конституцията, трябва да го избере. Няма как аз да участвам в разговори с други субекти, за да бъда номиниран на такава позиция, защото номинацията трябва да се направи от други хора“, допълни Янкулов.

Така той отговори на обвиненията на Делян Пеевски, че Христо Иванов е ходил при него, за да договарят кой да бъде следващия главен прокурор, а желаната от кандидатура за поста е била именно на Андрей Янкулов. Той се надява да бъде пречупена тенденция  за влияние на политическата система върху съдебната власт.

„Господин Цацаров публично е заявявал, че неговият избор не е направен във Висшия съдебен съвет, а в две други сгради. Вероятно се имат предвид някави неформалини центрове на влияние, които с голяма степен на сигурност включват високите етежи на политическата власт. Когато има сериозно кадруване и влияние  върху върховете на правосъдието, то няма как да не стигнем до логическата връзка между политическата класа и действието на тези мрежи, опосредено през върховете на правосъдната система“, каза той.

Припомни още, че когато  от Антикорупционния фонд публикуват разкритията за дейността на „Осемте джуджета“ и  списъка, касаещ дейността на Мратин Божанов, реакцията по върховете на правосъдието е на неглижиране и усмиване на тези данни.

Дейността на парламентарната комисия за разследване на дейността около Мартин Божанов – Нотариуса е важна, смята Янкулов.

Тази комисия (за раследване на казуса с Мартин Нотариуса – бел.ред.) обаче не може да бъде натоварена със свръхочаквания, че ще разплете казуса. Единствената институция, която има инструментите да го направи, е самата прокуратура, посочи той пред националното радио.

„Тук трябва да очакваме, че прокуратурата ще се саморазследва. Основателните съмнения са, че инфилтрирането е на много нива и достигащо до самия връх.  Това показва нагледно проблема на българската правосъдна система за неоспорения от никого и от нищо прокурорски монопол не само върху обвинението, но и върху разследването. Стигаме до ситуация, в която тя няма как сама да разчисти тези проблеми, а и няма кой друг да я замести“, категоричен бе Янкулов.

Не може през Инспектората на Висшия съдебен съвет да се мине и да се стигне по-дълбоко в разкриване на зависимостите в съдебната система, каза още той.

Андрей Янкулов е бил прокурор в Софийска градска прокуратура и в Софийска районна прокуратура. Той обясни ,че не е имал усещане за мрежи от този тип по време на работата си там.

„Но дефицитите са били видими и за мен.Това, което господин Сарафов визира с въпросните шпиц команди, по-точно специализирани отдели, не е от вчера в прокуратурата. Един много ограничен кръг от прокурори са избирани в тези отдели и се занимават с всички дела, които административният ръководител реши да разпредели.Това показва как една идея, която по принцип е добра, може да преобърната в коренно противоположното на това, за което е замислена. Стигаме до лесната възможност през едни такива административни решения важните дела да бъдат контролирани“, коментира Янкулов.

Ситуацията в прокуратурата не буди оптимизъм. Виждаме и бившият районен прокурор Невена Зартова какви неща говори в последните дни. Очистването ще  е много трудно и малко вероятно. За да стратира този процес, едно от най-важните условия е общественото внимание и контрол. Важно е да не замлъкне говоренето по тази тема, каза още той

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html