вторник, 30 април 2024 г.

Предадоха тялото на Навални на семейството му

Maйката на Алексей Навални е получила тялото на сина си, съобщиха сътрудници на покойния руски опозиционер. Toва се случва девет дни след като той почина при неизяснени все още обстоятелства в колонията „Полярен вълк“.

От неговия щаб благодариха на всички, които са участвали в призивите за връщането на тленните останки на Навални на неговите близки.

„Погребението тепърва предстои. Не знаем дали властите ще се намесят да ги извършат така, както семейството иска и както Алексей заслужава.  Ще предоставим информация, когато стане налична“, написа в X Кира Ярмиш, говорител на Навални.

Преди дни Людмила Навалная се оплака, че е изнудвана от руските власти да погребе сина си тайно. В противен случай, обяви майката на Навални, тя била заплашена, че той ще бъде погребан служебно край затворническата колония.

„Те ме изнудват и ми казват кога и как трябва да бъде погребан Алексей. Това е незаконно. Те получават нареждания или от Кремъл или от централния разследващ комитет, при който се намирам в момента“, допълни Людмила Навалная.

Днес съпругата на опозиционния лидер също призова Путин да върне на семейството тленните останки на Навални, за да може той да бъде погребан според християнските традиции. Юлия Навалная обвини руският президент, че се гаври с тялото на покойния й съпруг и постави под съмнение религиозната привързаност, демонстрирана публично от Путин.

Към призива на близките на Навални се присъединиха и редица световни лидери, сред които и американският президент. Джо Байдън се срещна със съпругата и дъщерята на опозиционера и поиска тялото му да бъде предадено на неговото семейство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html