петък, 3 май 2024 г.

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Паметникът на Апостола в родния му град Карлово.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Днес в цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В София от 17.00 часа ще се проведат архиерейска панихида в храм „Света София“ и възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София в 18.00 часа. По време на церемонията възпоменателно слово ще произнесат президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Възпоменателна церемония по повод годишнината от гибелта на Левски ще има и пред паметника му в парка на Военната академия. Домакин на проявата е началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев. Паметникът на Левски във Военната академия е открит през 2016 г. по инициатива на военно-патриотични организации.

Книги за Васил Левски от личните библиотеки на Симеон Радев и Кирил Христов са включени в документална изложба, която се открива днес в Столичната библиотека.

В Карлово с митинг-поклонение ще бъде отбелязана 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски. В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония.

Тази сутрин в църквата „Света Богородица“ ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. В митинга–поклонение след това ще се включат и възпитаниците на училище „Васил Левски“. Ще се състои и традиционното шествие до родната къща–музей на Апостола . Там ще бъде връчена наградата на местния комитет „Васил Левски“.

В Ловеч тази вечер се организира традиционното Национално възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски, тази година под надслов „151 години безсмъртие“. По рано през деня годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и с гражданско поклонение пред паметника му в двора на Къкринското ханче.

С паметен ритуал и поклонение в Плевен също отбелязват 151 години от обесването на Васил Левски.

Ритуалът пред паметника на Апостола започва в 11.00 часа днес. Ще участват ученици от клуб „Млади възрожденци“ и вокална група „Ботевци пеят“ към НУ „Христо Ботев“ – Плевен, военнослужещи от Плевенския гарнизон, Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков. Свещеници от плевенските храмове ще отслужат Панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. В знак на признателност пред паметника на Апостола ще бъдат поднесени венци и цветя.

И в Смолян ще почете паметта на Васил Левски с редица прояви. Днес точно в 12.00 часа в класните стаи на училищата в Смолянска област ще звучи одата „Левски“ от Иван Вазов. С военни почести, факелно шествие, конкурси и редица прояви ще се отбележи 151 години от гибелта на Васил Левски.

В 18.00 часа тръгва факелното шествие от читалище „Балкански просветител“ в квартал Райково и ще продължи до двора на Профилирана Природо-Математическа гимназия „Васил Левски“. В шествието се включват Трети ученически гвардейски отряд от ЕГ „Иван Вазов“, клубовете „Млади възрожденци“ в града, училища и граждани.

В двора на гимназията от 18.30 часа е началото на тържествения ритуал „Полагане на венци пред паметник“, воден от 101-ви Алпийски полк. И тази година в Спортната зала на ППМГ „Васил Левски“ ще се проведе от 10.00 часа регионалното състезание „Лъвски скок“.

На 18-и февруари се навършват 151 години от обесването на Васил Левски, наричан още Апостола на свободата.

„Васил Левски притежава онези добродетели, които всеки човек би следвало да притежава: да бъде добър към всички, да бъде честен към всички, да бъде смел да казва кривиците на този, който е срещу него. Както самият Васил Левски споделя: „Кажете моите кривици и аз твоите, па’ да продължим заедно“.

Това припомни Дора Чаушева директор на Националния музей „Васил Левски“ в град Карлово: „Той успява да увлича всички да последват неговите идеи. Един човек, който и да бил, колкото и голям гений да е, сам не може да осъществи такова всенародно дело. А, само човек, който има качествата и способността да убеди другия, че това е пътят, по който трябва да се върви, е особено ценно качество за Васил Левски“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html