неделя, 28 април 2024 г.

Съдия Цариградска: Всички активности по случая „Нотариуса“ представляват една имитация

От десетилетия родната Темида вкаменена от всякакви схеми, вредни за обществото.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Всички активности по случая „Нотариуса“ представляват една имитация. Това каза в ефира на БНР Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд и подчерта, че след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса не е имало „нито една твърда и решителна институционална реакция“.

„Явно това е поредната подмяна – списъци, които, обърнете внимание, отново бяха извадени от хора от политическата власт, от хора в Народното събрание, без да имаме никаква яснота как се вадят тези списъци. Какви хора, въз основа на какви доказателства са били включени там. На този етап за мен категорично няма надежда в тези формати да бъде разкрита истината“, подчерта тя.

„Аз съм затруднена да представям доказателства, защото не ми се позволява да участвам в нито едно производство, в което мога да поискам събиране на доказателства, по-специално досъдебното производство за заплахите спрямо мен“, изтъкна съдия Цариградска и уточни, че и тя, и нейни колеги, които търсят начини да могат „да изобличават подмяната“, знаят за какво става дума.

„Нека да напомня, че самият Борислав Сарафов, който сега изпълнява функциите на главен прокурор, ни разказа как се създават подобни докладни и подобни компромати, които от дирекция „Публична комуникация“ към главния прокурор се пускат към определени медии, които г-н Сарафов не искаше да назове поименно. Ръководителят на тази дирекция Веселин Иванов беше подал лично срещу г-н Сарафов някаква докладна за имотното му състояние, която тези дни беше прекратена от първия по механизма (за разследване на главния прокурор – б.р.) съдия Талева. Веселин Иванов все още оглавява тази дирекция. Може ли отново през подобни начини да се спускат някакви списъци и някакви хора да започнат да живеят в стрес и в ужас, в какъвто аз живях. … Не мога да кажа от кой център е (списъкът – б.р.), но ви казвам публични признания на ръководителите на признанията – какво могат да правят те“, добави Цариградска.

„Ако няма достатъчно обществен натиск институциите да заработят, тези групировки ще продължават да си разменят компромати, да търгуват с компроматите, а от друга страна – няма да изключа да продължи запушването на усти на хора като Мартин Божанов“, каза още тя.

По думите на съдия Цариградска трябва да се търси истината, за да може съдебната система да се освободи от хората, които нямат място в нея. „Да бъдат прекратени възможностите – нормативно и на практиката – подобни схеми да съществуват и напред. Да се извади цялата истина за всички механизми и да се мисли как това да бъде повече невъзможно, независимо кой как се прегрупира“, призова съдийката.

Тя подчерта, че липсват убедителни отговори от МВР и ДАНС, които все още не са казали дали Мартин Божанов е бил таен сътрудник на МВР, дали не е бил и на ДАНС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html