сряда, 1 май 2024 г.

300 000 души не достигат на пазара на труда, обяви социалният министър Иванка Шалапатова

Иванка Шалапатова

Кабинетът обръща сериозно внимание на въпроса с липсата на компетентна работна ръка. В момента около 300 хил. души не достигат на пазара на труда. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„Тогава, когато този капитал не е наличен в момента, а бизнесът има нужда от него, ние трябва да бъдем партньори, така че тук реализираме политика за трудова миграция на компетентна работна сила. Тоест, за нас не е важно България да е дестинация на ниско платен труд, Страната заслужава да бъде локация на компетентни хора, които да допринасят за нашето икономическо развитие“, подчерта социалният министър.

„Установихме, че въпреки, че в България има добро законодателство, на практика реализирането му е предизвикателство, както и координацията между всички институции, свързани с икономическото развитие. Моята задача като министър е преди всичко да дам приоритет на българските граждани да бъдат успешни на пазара на труда, именно затова инвестираме изключително сериозен ресурс и по Плана за възстановяване и развитие, и по Програмата за развитие на човешките ресурси. Целта е 500 хил. души да получат безплатен достъп до обучения, които са свързани с квалификация, преквалификация и дигитални компетенции, защото това е изключително важно. Тоест моят приоритет е първо да бъда партньор на хората на българския пазар на труда, в същото време да чувам бизнеса“, каза още тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html