вторник, 30 април 2024 г.

Шведски експерт: Орбан няма да получи шанс за преговори относно приемането ни в НАТО

Снимка: ΝΑΤΟ.ΙΝΤ

Сагата с приемането на Швеция в НАТО сякаш е пред финала си, но сега пречка може да стане Унгария, ръководена от приятеля на Кремъл Виктор Орбан.

В ефира на БНР Гунила Херолф – експерт от Шведския институт за международни отношения и член на Кралската шведска академия за военни науки каза, че унгарският премиер няма да получи какъвто и да било шанс за преговори с Швеция. „Нашият премиер му отвърна, че би разговарял с него при първа възможност. И това най-вероятно ще стане идния четвъртък. Но подчерта, че за преговори не може да става и дума, защото преговорите за членството ни в НАТО вече приключиха“, смята Херолф.

Интересно е, че Орбан изпрати и официално писмо до Кристерсон, което е изпълнено с позитивизъм за страната ни и за алианса и въобще не съдържа думата „преговори“. Затова остава загадка защо въобще отвори дума за това. Може би турското „да“ е дошло малко неочаквано за господин Орбан и той е пожелал просто да си поговори с Кристерсон преди да ни пусне в НАТО. Не мисля, че господин Орбан може да храни каквито и да било надежди помощта на Европейския съюз за Украйна да бъде обвързана с членството на Швеция в НАТО. Няма как Швеция да помогне на унгарците да отстоят позицията си за Украйна. Швеция много силно подкрепя Украйна. Позициите ни с Унгария са противоположни и това няма да се промени от наша страна“, добави още шведският експерт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html