понеделник, 29 април 2024 г.

Продължават протестите в Башкирия

Стотици униформени са били изпратени за разгонване на протеста.
Снимка: YOUTUBE.COM

В руския град Уфа, столица на Република Башкирия, се проведе мащабен протест в подкрепа на арестувания и осъден активист Фаил Алсинов. Задържането и присъдата му преди дни станаха повод за сътресения в този субект на Руската федерация и даже мобилизирани на фронта мъже от Башкирия заявиха, че се връщат, за да подкрепят Алсинов, съобщи .

Сутринта жители на Уфа се събраха на площад „Салават Юлаев“. Независимият руски „Телеграм“ канал ASTRA качи снимки и видеа от събитието и съобщи, че властите са осъществили няколко ареста. На едно от видеата се вижда как активистка е задържана от полицията, защото на гърба ѝ са изписани думите „kara halyk“ – т. е. „черни хора“. Именно заради тези думи беше осъден Алсинов.

Хората на площада в Уфа се опитаха да отърват жената от униформените, но тя бе отведена. В крайна сметка се оказа, че не е арестувана. Малко по-късно се появи и видео, на което се вижда как десетки хора са се хванали за ръце, танцуват в кръг и пеят песни. Полицията предупреждава събралите се за отговорността за участие в „неразрешено събитие“. „Дойдохме да разгледаме паметника, ние сме туристи“, отвръщат обаче хората. Жителите съобщават, че на площада има около хиляда души.

Башкирският активист Фаил Алсинов е осъден на 4 години в колония с общ режим за „подбуждане на етническа омраза“ заради фразата „черни хора“. Причина за наказателното преследване е негова реч, произнесена на гражданско събрание в село Ишмурзино през април 2023 г. Тогава жителите на Баймакския район излезли на протест срещу добива на злато в планинския масив Ирандик. Алсинов използвал израза „черни хора“. Доносът срещу активиста е написан от ръководителя на Башкирия Радий Хабиров. Разследващите смятат, че Алсинов се е изразил негативно по отношение на работниците мигранти от Централна Азия и жителите на Кавказ. Хабиров също така поискал активистът да бъде проверен за „дискредитиране на армията“ и „публични призиви към екстремизъм“.

През октомври 2022 г. Алсинов пише призив, в който призовава хората от Башкирия да не участват във войната в Украйна, подпалена от диктатора Владимир Путин

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html