неделя, 28 април 2024 г.

Делегация на „Хамас“ на посещение в Русия

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Делегация от представители на палестинското ислямистко движение “Хамас“ посети Русия, съобщи днес руското външно министерство, предаде Ройтерс.

По време на разговорите руската страна е подчертала необходимостта от освобождаване на заложниците, държани от „“Хамас”“ в ивицата Газа, допълва министерството на външните работи.

Предполага се, че терористичната организация иска от руснаците повече оръжие и финансова помощ.

“Хамас” е основана през 80-те години на миналия век и от самото си създаване се противопоставя на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на покойния Ясер Арафат. За разлика от ООП, “Хамас” не признава правото на Израел да съществува. Нейната емблема изобразява Купола на скалата в Йерусалим и очертанията на територията на Израел, Газа и Западния бряг като единна палестинска държава. През 1993 г. Арафат сключи мир с Израел в контекста на споразуменията от Осло, слагайки край на първата интифада, започнала през 1987 г.

Катар е най-важният финансов помощник и чуждестранен съюзник на “Хамас”. Катарският емир шейх Хамад бин Халифа ал-Тани е първият държавен лидер, посетил правителството на “Хамас” през 2012 г. Досега емирството е превело 1,5 милиарда евро на “Хамас”. Междувременно Израел се надява Катар да се присъедини към Авраамовите споразумения с посредничеството на САЩ и да установи дипломатически отношения с него, както вече направиха редица арабски държави. “Хамас” се подкрепя и от Турция. В разговори непосредствено преди ракетните атаки на “Хамас” срещу Израел, турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази политическа подкрепа за неговия лидер Исмаил Хание. Организацията се подкрепя и от редица недържавни инициативи и фондации, някои от които се намират в Германия. Според германския седмичник „Дер Шпигел” даренията за “Хамас” от базираните в Германия групи се увеличават.

Дълги години “Хамас” разчиташе на снабдяване от Иран с ракети. Фабиан Хинц, експерт по близкоизточните ракетни технологии, каза пред германската обществена телевизия ZDF, че различни базирани в Газа групи са разширили своите ракетни арсенали. Той каза, че те притежават хиляди ракети – както потвърдиха израелските медии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html