неделя, 5 май 2024 г.

„Хамас“ пусна видео с израелски заложници

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“ излъчи видео, в което трима израелски заложници искат правителството им да спре офанзивата в Ивицата Газа, съобщи БНР.

Съдбата на много израелски заложници вече е неизвестна, заяви говорител на въоръженото крило на „Хамас“. В първото си изявление от седмици Абу Убайда каза, че много от заложниците „може да са били убити“ и хвърли вината за тяхната съдба върху Израел. Смята се, че групировката държи 132 заложници. Говорителят добави, че всякакви разговори преди спиране на израелската офанзива са невъзможни. В публикувано от Хамас видео трима заложници искат от правителството да настъплението и да ги върне у дома.

От своя страна израелските сили за отбрана оповестиха аудиозаписи, в които палестински цивилни в Газа критикуват „Хамас“ и се обявяват за отстраняването от власт на групировката. Израел заяви, че от взетите около 240 заложници от „Хамас“ в Газа понастоящем са останали 132, като 25 са загинали в плен.

Американският президент Джо Байдън заяви по повод 100 дни от началото на войната в Близкия изток, че Съединените щати продължават да работят за връщането на пленниците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html