понеделник, 29 април 2024 г.

Кроят заговор срещу Васил Терзиев

Васил Терзиев
Снимка: ПП-ДБ

Борис ЙОРДАНОВ, за в. „Галерия“

Три капана дебнат Васил Терзиев в Столична община. Политическият заговор се разработва от ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов лично е разпоредил наказателната акция, защото още не може да прежали факта, че загуби София, въпреки че го играе непукист. Затова е решен на всичко, за да дискредитира градоначалника, сподели пред „Галерия“ източник от „Московска“ 33. Припомняме, че Борисов управляваше еднолично София от 2005 г. до миналата година – първо като кмет, а после чрез Йорданка Фандъкова, която и крачка не правеше без разрешение от шефа.

Циркът с неизбирането на председател на Столичния общински съвет (СОС), който блокира работата на общината, е част схемата. Няма сформирани комисии, няма бюджет, няма пари в сметките. На практика Васил Терзиев е с вързани ръце, защото и една пейка да се боядиса е нужно решение на СОС. В същото време точно Терзиев е нарочен за виновник за всички проблеми в града.

Първият капан, който дебне кмета, е да се разиграе класическата схема и да се инсценира криза с боклука. Договорите на сметопочистващите фирми изтичат, а без решение на СОС нови договори няма и да има. Сегашните фирми бяха доведени от ГЕРБ, а собствениците им минават за близки до Бойко Борисов. Репетицията вече беше направена с непочистването на падналите клони и дървета след ноемврийската буря.

Бойко само трябва да даде знак и фирмите спират да извозват сметта с извинението, че не им се плаща и работят на загуба.

Само за няколко дни контейнерите ще се препълнят

Първият порив на вятъра ще разпилее боклуците по улиците. Хората ще се изнервят, а троловете ще вдигнат врява в мрежите. Виновникът ще е Васил Терзиев“, довери източникът ни.

Формулата при този сценарий е ясна. Борисов ще пристигне с бял файтон и ще реши кризата с думите: „Аз казах ли ви, че без мен не може“.

Втората клопка, за която и самият Васил Терзиев няколко пъти предупреди, е свързана с липсата на пари по сметките. „Има 70 млн. лева за плащане и 0 лева по сметките. Това е наследство, с което аз трябва да се разправям. 70 млн. лева, които няма с какво да ги разплатим“, призна столичният кмет.

Заради неработещия СОС има сериозен риск да се блокират европейските програми, а те пък финансират големи проекти като строежа на метрото. Спре ли строежът на метрото в „Левски“, „Слатина“ и в други квартали, където от години чакат градската железница, хората ще извикат на умряло. Виновен, естествено, отново ще е кметът.

Третият капан, сглобен в Банкя,

е да се предизвика социално напрежение. Районните поликлиники (ДКЦ), детски градини, градски транспорт, всичко чака на общинско финансиране. Готвят се протести на служители от транспорта. Може да се стигне и до грозни сцени със студени радиатори в детски и болнични заведения. Крив за това отново ще е Васил Терзиев.

Освен това, кметът вече е обвиняван за кризата с избора на председател на СОС, въпреки че той няма никаква вина. Дори лично призова няколко пъти съветниците да не издребняват и да си изберат шеф. Терзиев обаче има таен план за излизане от коварния лабиринт, научи „Галерия“. Този план изисквал кметът да не прибързва, а да действа прагматично. Запознати смятат, че става дума отново за фирмите, които са се уредили с апетитни договори с общината. Градоначалникът е наясно, че съветниците играят по чужда свирка и не може да ги контролира. Затова са насрочени срещи с партийните лидери, включително с Бойко Борисов. Какво ще си кажат двамата, е рано да се каже. По-голяма е вероятността да се разберат. Идеята за ротационен председател на СОС също не е изключена. В ГЕРБ са я харесали, даже са коментирали имена, като най-спряганите са Антон Хекимян и Георги Георгиев. Преди да се споразумеят обаче, извиването на ръце ще продължи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html