понеделник, 29 април 2024 г.

Княгиня Мария Луиза става на 91 години

Снимки: kingsimeon.bg

На 13 януари княгиня Мария Луиза празнува своя рожден ден – днес тя навършва 91 години.

Празникът тя ще отбележи в Америка с голямото си семейство. Тя има четири деца, 11 внуци и две правнучета.

Миналият януари сестрата на цар Симеон II посрещна 90-ата си годишнина в България.

Тогава стотици изпълниха столичния храм-паметник „Св. Александър Невски“ за благодарствен молебен.

Княгиня Мария Луиза е родена на 13 януари 1933 г. в София. Първородна дъщеря на Цар Борис и Царица Иоанна. Кръстена е по православен обичай от Софияския митрополит Стефан, по-късно Екзарх Български. Неин кръстник е известният български политик и държавник Александър Малинов, тогава председател на Народното събрание.

Основното си образование Княгинята получава в София. По силата на нещастните събития Княгиня Мария Луиза напуска Отечеството на 16 септември 1946 г. заедно с Царица Иоанна, брат си Симеон II и леля си Княгиня Евдокия.

След установяването на Царското семейство в Александрия, Египет, Княгинята постъпва в Католическото училище “Светото сърце” под грижите на ирландски монахини.

През 1951 г. Царица Иоанна приема предложението на испанския посланик да установи семейството си в Испания. Първоначално Княгиня Мария Луиза изявява желание да учи “История на изкуството” в Художествената академия в Мадрид, но известни съображение я насочват в Икономическия факултет, където прекарва една година.

Спазвайки милосърдната традиция на Семейството, Княгинята постъпва в Училището за медицински сестри при Испанския червен кръст, което завършва с отличие. Работи за различни благотворителни инициативи и учреждения.

На 14 февруари 1957 г. сключва граждански брак в замъка Аморбах, а на 20 февруари в руската православна църква в Ница се венчава за Негово Сиятелство Карл-Владимир Ернст Хайнрих, Принц цу Лайнинген, роден на 2 януари 1928 г., син на Карл, Принц цу Лайнинген и Великата Княгиня Мария Кириловна, дъщеря на един от претендентите за Руския императорски престол Великия Княз Кирил Владимирович. Двамата се установяват в Торонто, Канада, където Принцът има свой бизнес. Раждат им се двама сина – Карл Борис и Херман. На 4 декември 1968 г. бракът помежду им е разтрогнат.

На 16 ноември следващата година Княгиня Мария Луиза се венчава за Бронислав Хробок, роден на 27 август 1933 г. в Катовице, Полша. Син на полски офицер, след началото на Втората световна война семейството му се установява в Лондон, където Бронислав завършва колеж. Тайнството на брака им е извършено от известния професор-богослов отец Александър Шмеман. Свидетел на бракосъчетанието е Стефан Груев, син на началника на Дворцовата канцелария Павел Груев. От този брак се раждат две деца Александра-Надежда, родена на 14 септември 1970 г. и Павел-Алистер, роден на 3 май 1972 г.

Александра е омъжена за Жорж Рапозо-Магаляеш. Имат две деца Луиш и Йоанна.

Понастоящем Павел Хробок работи за телекомуникационна компания в Мюнхен, Германия.

Княгиня Мария Луиза се завръща в Отечеството на 3 май 1991 г. Посрещната е грандиозно от развълнувано многохилядно множество, изразяващо обичта на българите към Царското семейство. Възстановявайки връзките си с Родината Княгинята подновява и традицията на благотворителността и милосърдието. Всяка година подпомага дома за сираци “Княгиня Мария Луиза” в Казанлък, Болницата за белодробни заболявания “Цар Фердинанд” в с. Искрец, Софийско, и много други.

Деен участник в основаването и развитието на Американския университет в Благоевград. Член на борда на директорите на този университет.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html