вторник, 30 април 2024 г.

В ловно стопанство край Перник демонстрират вземане проба за чума от дива свиня

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински ще направят демонстрация на вземане на проба за трихинелоза и Африканска чума по свинете (АЧС) от дива свиня, съобщи БТА.

Събитието ще се проведе от 10:30 часа на територията на Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Витошко-Студена“.

Груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч започна на 1 октомври. Във връзка с мерките за ограничаване разпространението на болестта африканска чума по свинете, ловът на територията на цялата страна се провежда при задължително изпълнение на мерките за биосигурност и дезинфекция. Ръководителите на лова имат задължението да инструктират участниците за повишена бдителност и предприемане на нужните действия при установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

Ловците са задължени да предават проби за изследване за заболяванията африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта, както и за целите на анализа и набелязване на мерки за борба с нея. Изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории, включително и в лабораториите на БАБХ.

Миналата седмица БАБХ съобщи, че над 30 души са подложени на медикаментозно лечение поради заразяване с трихинелоза, станало в резултат на нерегламентирана търговия на месо от отстреляно в района на село Медени поляни, община Велинград диво прасе и производството и консумацията на нетермично преработени месни продукти. Във връзка със сигнала от дома на собственика са били иззети и насочени за унищожение наличните 30 кг месни продукти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html