вторник, 30 април 2024 г.

САЩ и Великобритания нанасят удари по цели на хутите в Йемен

Предполага се, че част от атаките са били осъществени с крилати ракети „Томахоук“ изстреляни от кораби и подводници.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Съединените щати и Великобритания започнаха да нанасят удари по цели, свързани с йеменските хути. Според информациите жители на йеменската столица Сана са чули поне три експлозии, съобщи БНР.

Спекулациите за предстоящи удари на Лондон и Вашингтон се засилиха през последните часове, след като британският премиер Риши Сунак свика извънредна среща на правителството и на Съвета за национална сигурност. По този повод вестник „Таймс“ написа, че има планове за нападение по цели на движението като бази и кораби, като това се очаква да стане в най-скоро време.

„Уолстрийт джърнъл“ от своя страна съобщи, че западни дипломати са предупредили корабните компании, че атаките могат да включват градове в Йемен като Ходейда и Хаджа и дори столицата Сана. Изданието посочи, че хутите са укрепили позициите си и придвижили оръжия в очакване. Източник от движението заяви пред вестника, че то е преместило ракети в бункери в слабо населени райони.

В реч по телевизията по-рано лидерът на хутите Абдул Малик ал-Хути предупреди, че групировката ще отговори, ако бъде атакувана от САЩ. „Ние ще се изправим срещу Америка, ще я накараме да коленичи и ще изгорим военните й кораби и базите й, както и на всички, които й помагат, без значение от цената“, подчерта друг представител на хутите.

По-рано от Либералдемократическата партия в Лондон излязоха с изявление, в което настояха за гласуване в парламента, ако се планира военна интервенция. Такъв призив дойде и от Шотландската национална партия, както и от шотландския премиер Хамза Юсаф, който смята, че депутатите трябва да бъдат информирани и да обсъдят въпроса преди това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html