четвъртък, 2 май 2024 г.

Годината започна със спад на цените на едро на храните

Сред поевтинелите храни спрямо миналия януари е и олиото.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Повечето храни по стоковите боси и тържищата поевтиняха през първите 4 работни дни от новата година. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

От 32 продукта, включени в него, цените на 16 са нараснали, на 15 са спаднали и на един не се е променила. 14 от тях са били по-скъпи преди година по същото време, сред които са слънчогледовото олио, кашкавалът „Витоша“, пакетчето масло 125 грама, захарта, брашното тип 500, киселото мляко, прясното мляко, лимоните, бананите, зелето, морковите, оранжерийните домати, червения пипер.

През първата работна седмица от млечните и месните храни и варивата по стоковите борси и тържищата най-много се е повишила цената на брашното тип 500, а най-много е спаднала цената на пакетчето масло 125 грама; при плодовете само на бананите се е повишила цената, а най-много са поевтинели лимоните; при зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици, а най-много е спаднала цената на едро на морковите.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 5 януари е 2,246 пункта спрямо 2,252 пункта към 22 декември или понижение с 0,27% след нарастване с 0,44% през седмицата преди Коледните празници. За една годината цените на храните по стоковите борси и тържищата са спаднали с 3,03%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html