понеделник, 29 април 2024 г.

Чехия продължи до 2 февруари контрола по границата със Словакия

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Чешкото правителство удължи днес срока на временния контрол по границата със Словакия до 2 февруари, съобщи министърът на вътрешните работи Вит Ракушан, запазвайки мерките, въведени за борба с нелегалната миграция, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Чехия, заедно с Германия, Полша и Австрия, въведе граничен контрол през септември и октомври, тъй като броят на мигрантите, преминаващи към по-богатите западноевропейски държави, нарасна. Контролът по границата на Чехия трябваше да бъде преустановен днес в полунощ, преди удължаването му да бъде одобрено на правителствено заседание.

„Реагираме на ситуацията в съседните страни, които също разширяват проверките“, каза Ракушан. Той заяви, че от октомври насам полицията е проверила повече от 680 000 души и е отказала достъп на над 1120.

Словакия също въведе временен контрол по границата си с Унгария, но словашкият вътрешен министър заяви, че той ще отпадне след 22 януари, според съобщенията в местните медии. Чехия и Полша обявиха, че ще разширят проверките по границите със Словакия. През изминалата година Словакия претърпя неколкократно увеличение на нелегалната миграция, тъй като мигрантите, предимно млади мъже от Близкия Изток и Афганистан, преминаваха транзитно през страната, влизайки в Европейския съюз през Унгария и насочвайки се на Запад, най-вече към Германия, припомня БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html