четвъртък, 2 май 2024 г.

Над половината ток в Германия през 2023 г. е добит от ВЕИ

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Генерираната от възобновяеми източници електроенергия – вятърна, хидро и биомаса, през 2023 г. е съставлявала повече от половината от доставките на електроенергия в Германия, повишавайки се до 56 на сто от общия обем. Това съобщи Федералната агенция за управление на мрежите, цитирана от ДПА и БТА. Година по-рано делът е бил 47,4 на сто.

По-голямото количество валежи се сочи като една от причините за растежа, облагодетелствайки хидроелектрическите централи след сушата през 2022 г. Те са генерирали 16,5 на сто повече енергия, отколкото през предходната година. Вятърните ферми на суша са генерирали с 18 на сто повече електроенергия. С над 119 тераватчаса количеството вятърна енергия, произведено през 2023 г., е било рекордно високо, което се дължи и на новоинсталирани мощности.

Електроенергията от слънчеви панели е останала почти стабилна въпреки значително по-високия капацитет, което се дължи основно на липсата на достатъчно слънце, според федералната агенция. За сметка на това генерираната електроенергия от офшорни вятърни турбини е намаляла, което се дължи най-вече на работата по поддръжката на вятърните ферми и електропроводите. Според агенцията генерираната от биомаса и други възобновяеми енергии електроенергия се е понижила.

Значително по-малко електроенергия е добита и от конвенционални източници като въглища и ядрена енергия. Последните германски АЕЦ бяха затворени през април. За сметка на това захранваните с газ електроцентрали са се възползвали от по-ниските търговски цени. Тази електроенергия е била по-евтина спрямо 2022 г. и съответно по-привлекателна на пазара на електроенергия.

Германия си е поставила за цел да стане климатично неутрална до 2045 г., което означава, че странатя няма да се отделя повече парникови газове, отколкото могат да бъдат уловени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html