петък, 3 май 2024 г.

Петър Витанов показа част от лицата на партия „Трети март“

Партия „Трети март“ със сигурност скача на изборите за европарламент, като начало на пътя си в политиката. Това научи „Галерия“ от ръководството на движението, основано, за да защити настоящия национален празник.

Лидерът Петър Витанов, който в момента е евродепутат, показа 290 000 подписа за референдум за запазване на националния празник, но не ги внесе, тъй като така или иначе темата отпадна от списъка с промени в Конституцията. До Витанов застанаха някои от лицата, около които ще бъдат градени структурите на новата формация. Тя се ползва с тайната благословия на президента Румен Радев.

До Витанов беше бившият зам.-министър на финансите от БСП Георги Кадиев, който сега е бизнесмен с интереси в сферата на енергетиката. Кадиев има опит в партийното строителство. През 2016 г. той създаде формацията „Нормална държава“. Тази година партията участва в изборите като част от коалиция „Левицата!“, в която беше и устатата левичарка Мая Манолова. По едно време бившият соцкадър Кадиев прелетя и при хората на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов в АБВ.

До Петър Витанов се пъчеше друг социалист Димитър Данчев, бивш депутат и заместник-министър на икономиката в кабинета „Пеков“. Направи впечатлението присъствието на Явор Нотев, бивш депутат от „Атака“, известен с умерените си позиции и добър професионализъм.

Не е тайна, че сред сподвижниците на Витанов са още кметът на Перник Станислав Владимиров, легендата на стрелбата и бивш спортен министър Весела Лечева, бившият правосъден министър Крум Зарков, сега член на екипа на президента Радев, още куп кметове. Засега последните не се афишират като симпатизанти на „Трети март“, но със сигурност ще помагат в организационната дейност по изграждане на местните структури на новата партия.

Проектът за партията засега се пече на бавен огън и умишлено не се говори открито за него, за да не отече работата, научи „Галерия“. Самият Витанов отговаря уклончиво ще прави ли партия. Според него обаче политически вакуум нямало да има – той ще бъде запълнен. Пред БНР той коментира ниската избирателна активност в стила на президента Радев, като каза, че тя говори за безнадеждност, апатия, и отвращение от политическата класа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html