неделя, 28 април 2024 г.

Лобисти крадат 100 млн. лева от онкоболните у нас

Бюджетът на Здравната каса мина с аплодисменти заради рекордния бюджет от 8,1 милиарда лева. Но зад мнимия възторг и купищата пари уж за здравето на българина прокараха тихомълком две притеснителни лобистки предложения. това пише вестник вестник „Галерия“.

Лобито на големите частни болници отново надделя. Само при разпределение на лекарствата за онкоболни се позволява кражба за около 100 милиона лева, изчислиха пред „Галерия“ депутати. Далаверата идва от възможността поръчки да се правят през министерството. Общият бюджет само за лекарствата на онкоболни е 900 милиона лена. Така се получава, че се одобряват поръчки, при които едно и също лекарство се поръчва за две различни болници с разлика в цената от 28 пъти! Депутати пробваха да се приеме поправка, според която поръчките се правят централизирано от НЗОК. Но изненадващо беше отхвърлено с мнозинство на ГЕРБ-СДС, ДПС и мълчаливото съгласие на „Възраждане“.

По подобна схема не минаха и опитите излишното разкриване на частни болници и легла в тях да бъде стопирано, като им бъдат наложени същите правила като при държавните лечебници. Това означава, че ресурсът от скъпи пътеки ще продължава да отива в заведения, които нямат например спешна помощ. А знаем, бързата мецинска помощ води до огромни загуби заради постоянния поток от неосигурени лица, които често остават после на продължително лечение.

Разкриването на частни болници у нас в момента е най-сладкият бизнес. Броят на леглата отдавна е прехвърлил нуждите на страната. Когато обаче ножът опре о кокала, хората продължават да тичат в добре познатите им държавни и общински болници, ядосваха се депутати, които не успяха да преборят мощните лобита в парламентарна зала.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html