понеделник, 29 април 2024 г.

Унгария с ултиматум за Шенген: България да махне таксата за руския газ

Унгария е изпратила съобщение на ниско ниво, че ако България не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген.

Това обясни премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за причината за решението на българските власти таксата да бъде отложена.

„Решихме да не рискуваме в този момент с важни, макар и не бих казал, решаващи стъпки по отношение на Шенген“, посочи Денков.

Преговорите за присъединяването ни към Шенген продължават. Стратегията на българското правителство е да преговаря за сухопътните граници.

„Изготвили сме вече предложение, ще го изпратим на Австрия. Разбира се, ще използваме и ЕК като медиатор, така че продължаваме. Още вчера успях да говоря и с фон дер Лайен, и с президента на Румъния, и с Нехамер, така че предварителните разговори се състояха. От всички има желание да продължим преговорите, така че ще продължим.

Това, което не искаме, е да оставаме заложници с решения, които нямат общо с общата логика за развитие на ЕС. Това, което се опитваме да избегнем, е необходимост отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което да изисква единодушие“, посочи той.

Министър-председателят е в Брюксел за Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и заседанието на Европейския съвет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html