неделя, 5 май 2024 г.

Венелин Петков живее на макова нива в Афганистан

Снимка: Архив

Бившият тв водещ прописа детски приказки, които посвети на  синовете си 

Ивета Петрова за вестник „Галерия“

Журналистът Венелин Петков, който се преквалифицира на даскал в скъпо частно школо в столичния квартал „Витоша“ вече преподава на ученици от първи до осми клас, научи „Галерия“. В него учат само деца на дипломати и чужденци, като се набляга на чуждите езици и на научните дисциплини. Малките усвояват повечето основни предмети на английски. 

Петков преподава новия интересен предмет „Глобална перспектива“, който е основен от програмата на „Кеймбридж“. „Той представя на децата значими житейски казуси, с които вече са се сблъсквали или им предстоят. Сред тях са опасностите, които крие интернет, дезинформацията, насилието в общуването. Децата получават информация по тези теми, а също и историческа перспектива, с която могат да си обяснят тяхната поява и развитие“, обяснява Венелин. 

В неговите часове учениците свободно могат да обсъждат темите. Така той ги учи да водят смислени разговори, да влизат в дебати и да ги печелят на базата на неоспорими аргументи. Не на последно място, занятията се водят изцяло на английски език, което помага на децата да усъвършенстват езиковите си познания. „Възприятието на информацията от малки деца е коренно различно от това на възрастните. Не бях общувал с толкова малки деца и опитът е безценен и няма нищо общо с комуникацията с възрастни. 

Няма нищо общо с моя опит като ученик в началното училище и това, което в момента изживяват тези деца като житейски опит. Нито училището като институция е такова, каквото беше преди, нито общуването ученик-учител, нито учебният процес, нито преподаването. 

Малко известно е, че първата професия на бившия тв водещ е учителската. Той завършва английска филология в Софийския университет. Още преди да започне журналистическата му кариера, преподава английски език на ученици в основни училища и гимназии. Втората му специалност е „Журналистика“, като Петков има магистърска степен по „Телевизионна и радиожурналистика“ в един от най-авторитетните висши учебни заведения – Университета на щата Мисури, Колумбия. Венелин кара и стаж в Си Ен Ен. По време на следването си той си помага финансово като преводач, разносвач на краставици и учител. Работи като асистент и води занятия на първокурсници в курса „Основи на американската журналистика“. „За всички студенти във факултета това беше най-важният и най-тежкият курс, защото от оценката зависеше дали ще могат да продължат образованието си по специалността. Съответно за асистентите, водещи практическите занятия, отговорността беше огромна“, разкрива Венелин. Когато късметът го отвежда до международния отдел в БТА, разбира, че единственото, с което иска да се занимава, е журналистиката. Първата му работа в телевизия е в БНТ. Година по-късно bTV получава лиценз за първата частна национална телевизия и журналистът е избран за едно от нейните лица. Там прави много запомнящи се документални филми. За един от тях „Пътуване в Афганистан: Опиум и рози“ дори живее на макови ниви, от които се прави опиум, за да се запознае отблизо с героите от лентата си. Той документира как за местните жители продажбата на мак е единственото препитание за оцеляване „Отидох като цивилен журналист, бях дори с афганистански дрехи. Иначе нямаше да имам достъп до тези места. Контактувах само с афганистанци чрез преводач, иначе нямаше как да достигна до обективната истина“, обяснява Петков. 

Освен в училището, където е учител сега, той преподава на студентите от магистърската програма по „Мултимедийна журналистика“ в УНСС от есента. Той е заедно с бившата си колежка и приятелка Гена Трайкова, Миролюба Бенатова, Мариета Николаева и разследващият журналист Асен Иванов. С Трайкова запазиха приятелски отношения, въпреки раздялата, а той след това имаше дълга връзка със спортната журналистка Николета Маданска. Двамата имат две момченца Йоан и Михаил, заради които бившият тв водещ прописа детски приказки, които им посвещава. Венелин и Николета не са заедно с днешна дата, но са запазили добри отношения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html