понеделник, 29 април 2024 г.

Европрокуратурата в Атина започна дело срещу 23 заподозрени за измами в жп проекти

Закъснялата модернизация е една от причините за влаковата катастрофа край Лариса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската прокуратура в Гърция е започнала наказателно преследване срещу 23 лица, заподозрени за престъпления, свързани с изпълнението на договори за модернизиране и подобряване на системата за сигнализация и дистанционно управление на гръцката железопътна мрежа, съобщи гръцкият в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Обвиненията се отнасят конкретно до изпълнението на договора за възстановяване на системата за сигнализация на участъка от Атина-Солун до граничното с България село Промахон, наричан още „договор 717“, посочва изданието. Според изявление на Европейската прокуратура в Атина разследването е започнало на 28 ноември миналата година и е съсредоточено върху договорите на модернизиране на гръцката железопътна система, които са били подписани между дъщерната фирма на Гръцката железопътна инфраструктурна компания (ОСЕ) ЕРГОСЕ и консорциум на изпълнителите на проекта.

Събраната информация от разследването води до 14 държавни служители на ЕРГОСЕ, които са заподозрени за измами, свързани с безвъзмездни средства, като двама от тях са обвинени и за съставяне на документи с невярно съдържание. Останалите лица са 4 държавни служители от гръцкия управляващ огран на Оперативна програма за инфраструктура, транспорт, околна среда и устойчиво развитие и 5 законни представители и служители на консорциума, които също са обвинени в присвояване на средства и за съставяне на документи с невярно съдържание.

„Договор 717″ е 85 процента съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС. Според прокуратурата одобряването му от Управляващия орган независимо от подадените явно неверни данни от служителите на ЕРГОСЕ е довело до загуби в размер на 15,6 млн. евро както за ЕС, така и за гръцката държава, съобщава Европейската прокуратура в гръцката столица.

Поради забавянето на модернизацията на железопътните контролни системи по този участък и човешка грешка на 28 февруари тази година в района на Темпе край Лариса при влакова катастрофа загинаха 57 души, от които предимно студенти, а десетки други бяха ранени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html