неделя, 5 май 2024 г.

Румен Радев на откриването на газовата връзка със Сърбия: Променяме енергийната карта на Европа

Сръбският президент Александър Вучич проведе среща с българския държавен глава Румен Радав в Ниш. Двамата откриха с официална церемония интерконектора между България и Сърбия, а към тях се присъедини и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Днес газовата връзка беше въведена в експлоатация и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

„България променя енергийната карта на Европа, това е изключително важно за целия регион“, заяви Румен Радев.

„Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения, така че сме щастливи, че Сърбия намери решение“. Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и президента на Азарбейджан Илхам Алиев.

„Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар“, каза от своя страна Вучич.

Президентът на Азербайджан благодари на „своя скъп приятел“ Вучич за поканата му да посети страната и припомни за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си.

По-късно президентът Румен Радев говори и пред български журналисти.

„С президента Вучич имахме и сериозен разговор за българското малцинство в Сърбия. Усилията от сръбска страна за подобряване на инфраструктурата, за решаването на проблемите на нашето малцинство. Говорихме и за някои „разминавания“ – арестувани книги няма да помогнат за европейската интеграция на Сърбия.Трябва да се подобрят условията за българите“, каза Радев.

Той коментира и конституционните промени, пряко касаещи президентските правомощия.

„Мен ме притеснява факта, че парламент с изключително ниско гражданско представителство и ниско обществено доверие изобщо посяга на конституцията“, каза Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html