сряда, 1 май 2024 г.

Премиерът Денков: Никога не сме коментирали да приемаме мигранти срещу членство в Шенген

До днес Австрия не поддаваше по никакъв начин по посока приемането на Шенген. Но това е временна позиция, която са решили да представят публично. Преговорите започнаха и ще продължат в следващите дни. Това заяви премиерът Николай Денков във връзка с факта, че Австрия е готова да разхлаби ветото и да допусне Румъния и България в т.нар. „въздушен Шенген“.

„Имаме тепърва изключително много задачи. Аз очаквам да няма забавяне по никакъв начин в промените в Конституцията, избора на състав на Антикорупционната комисия“, коментира министър-председателят в отговор на журналистически въпрос дали финализирането на промените в Конституцията ще спомогнат в промяна на позицията на Нидерландия за влизането на България в Шенген, специално в частта за правосъдната реформа.

Публична е договорката ни с ГЕРБ, че следващият министър-председател ще е Мария Габриел, каза още премиерът.

„За мен тезата, че това правителство съществува заради промените в Конституцията, просто не е вярна“, посочи Денков, като визира критиките на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че кабинетът се крепи именно върху тази тема.

Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген. Това, което е приемливо, е да спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза Денков пред бТВ.

„По отношение на контрола на границите сме поканили служители на „Фронтекс“. И сега има такива. Тук няма нищо, което да ни притеснява. По отношение на приемането на мигранти ще работим по европейските правила.“

„От по-силния граничен контрол печели и България, и Европа. За последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Има процедури за това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно“, добави Денков.

Денков заяви, че ГЕРБ и ДПС действат като една партия. „Наричам ги ГЕРБ-ДПС, защото това виждаме често. Нашето споразумение, с изключение на регулаторите и Конституцията, където трябва 2/3 мнозинство, е само с ГЕРБ-СДС“, каза още Николай Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html