неделя, 28 април 2024 г.

Антониу Гутериш критикува ООН за „парализата“ му по отношение на конфликта в Газа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува за „парализата“ на ООН в условията на войната между Израел и палестинското движение „Хамас“ в ивицата Газа и изрази съжаление, че Съветът за сигурност не е гласувал за прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

В речта си на Форума в Доха Гутериш заяви, че Съветът за сигурност е „парализиран от геостратегически разногласия“, което компрометира способността му да намери решение на войната.

„Авторитетът и доверието в Съвета за сигурност бяха сериозно накърнени“ от закъснялата му реакция на конфликта, като ударът по репутацията му се усложни от ветото на Съединените щати в петък върху резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа, добави той.

Проекторезолюцията беше подготвена след безпрецедентното позоваване от страна на генералния секретар на ООН на член 99 от Устава на ООН, който му позволява да привлече вниманието на Съвета за сигурност към въпрос, който „може да застраши поддържането на международния мир и сигурност“.

„Повторих призива си за обявяване на хуманитарно прекратяване на огъня… за съжаление Съветът за сигурност не успя да го направи“, каза генералният секретар.  „Мога да обещая, че няма да се откажа“, добави той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html