понеделник, 29 април 2024 г.

Неофит дал отпор на САЩ

Патриархът е сред фигурите с най-висок рейтинг в българското общество
Снимка: БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ-архив

Силен отпор е дал Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на САЩ. Това съобщиха пред „Галерия“ източници от дипломатическите среди. Патриархът не се поддал на натиска Българската православна църква да се лиши частично от своята самостоятелност и да попадне в американска орбита, твърдят запознати с казуса.

Това пише в новия си брой в. „Галерия“.

Според тях неотдавнашният скандал с изгонените руски духовници имал не толкова шпионски, колкото църковен характер. Предстоятелят на храма „Св. Николай Мирликийски“ в София – отец Васиан Змеев, „дразнел много американците с неговите посещения при македонските духовници и работел за запазване на тяхната църква в орбитата на Руската патриаршия“, каза за „Галерия“ източник от Синода ни.

Както знаем, признаването на Македонската православна църква се превърна в терен за премерване на надмощие между Русия и САЩ, като ключова роля в процеса изигра именно Вартоломей. Мнението на нашия патриарх е било БПЦ да е Църква майка за македонската – нещо, което и самите македонци са искали. Но намесата на Щатите чрез Вартоломей довела до днешния резултат – МПЦ е „призната“ за автокефална, но с названието Охридска. Нещо, което е напълно неприемливо за България и което нашият патриарх е отказал да подкрепи.

Освен това въпросното „признаване“ е било обявено, без да се е провел Общоправославен църковен събор – нещо, което по канон е задължително. Още се помни скандалното поведение на истанбулския Вартоломей през 2018 г., когато посети София. Тогава той направо се скара на настоящия духовен православен отец на българите – Неофит, както и на митрополитите ни, заради „подкрепата на БПЦ за непризнатата църква на бившата югославска република Македония“, според него тя е „схизматична“.

Не е тайна, че титулуващият се като Вселенски патриарх Вартоломей е човекът на Щатите в нашия регион. Той беше единственият висш православен духовник, който се срещна с президента Джо Байдън, както и с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и държавния секретар Антъни Блинкен. Духовникът от десетилетия е добре приет от американския елит – семейство Клинтън, Барак Обама, Джордж Буш-баща.

Предишният държавен секретар на САЩ Майк Помпео пък беше поредният щатски политик от висок ранг, който посети Вартоломей. Едночасовата им среща при закрити врати даде повод на турски медии да обявят Константинополския патриарх за американски агент. Те го уличиха във връзки с базирания в САЩ ислямски проповедник Фетулах Гюлен, когото Анкара държи отговорен за организацията на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през лятото на 2016 г. Освен че редовно гостува зад океана, Вартоломей избра САЩ и за лечение, припомнят от църковните среди.

Негово Светейшество патриарх Неофит неслучайно е сред фигурите с най-висок рейтинг в българското общество. От няколко дни той е в болница с белодробно заболяване и в цялата страна преди дни бе отслужен молебен за здравето му. В катедралата „Св. Ал. Невски“ присъства и Симеон Сакскобургготски, който призова: „Трябва да сме по-спокойни, да мислим преди всичко за страната, а после за политически цели“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html