понеделник, 6 май 2024 г.

Прецакват Ваня Цветкова с мизерна пенсия

 След два месеца в родината си, актрисата се върна в Америка при сина си 

Анна Атанасова за в. „Галерия“

След като изкара два месеца в България, в неделя (3 декември) Ваня Цветкова отлетя за Щатите, научи „Галерия“. Една от най-известните и талантливи родни актриси от 80-те повече от 30 години вече живее зад Океана. Тя беше в София за да се види с приятели и близки, а междувременно да свърши и някои лични дела.

През времето, в което Ваня почти всеки ден имаше срещи с любими на сърцето й хора, тя можеше да бъде засечена и на доста културни събития в столицата. Заедно с приятелки посети изложби, изгледа филми и най-вече пообиколи обичани места в България. С най-близкия си човек у нас – треньорката по йога Петя Кръстева, не пропуснаха да отидат до параклиса „Св. Петка“ край Долна баня. Той се намира под крепостта „Малко градище” до градчето, недалеч от Костенец и Самоков. Двете много обичат да ходят там. Преди 6 години параклисът изгоря, но сега вече има нова бяла църквичка. Има и прекрасна беседка, която те винаги посещават. Двете са като сестри, заедно са още от бебета и винаги са се подкрепяли.

В началото на ноември пък любимката на поколения зрители заедно с голяма женска компания, сред които джаз легендата Камелия Тодорова, известната актриса Ирен Кривошиева (Ваня е нейна кума на сватбата й с Николай Николов), композиторът Вида Пиронкова и др. с интерес разгледаха художествените снимки на Кайя Христова и Йоана Ангелова от изложбата „Стара София – детайли от софийските улици“. 

Освен културните забавления, Ваня трябваше да отдели време и за своите лични дела. Тя вече навърши необходимата възраст  за пенсия и трябвало да събере документите си, за да задвижи процедурата у нас, научи „Галерия“. Тя е проучила детайлно въпроса и както и очаквала, достойна пенсия няма как да вземе, предвид факта, че е емигрант от над три десетилетия. Освен това не бива да се забравя и неголямото заплащане и периоди без работа в бляскавата ѝ кариера на актриса. Повечето ѝ набори от бранша вземат мизерни пенсии. Цветкова обаче 

ще има право и на американска пенсия заради стажа си там. 

След преживените прекрасни моменти за тези два месеца, нейни приятелки споделят, че хич не й се прибирало в Америка. Много сълзи се пролели на летището в София преди дни, но Ваня е категорична, че трябва да се върне при сина си Павел. 

Момчето работи като IT специалист зад Океана, но все още няма семейство. И тя не иска да го остави сам, бди над него като орлица. 

Звездата от „Комбина“ неведнъж е споделяла, че напуска България през 1990 г., за да се спаси от мизерията на родната актьорска гилдия. Дълги години тя работи като крупие в Лас Вегас и признава, че е печелила повече от добре. Сега обаче 65-годишната дама разчитала и на издръжката на сина си Павел, който като компютърен спец е много добре платен. Той е плод на любовта ѝ с каскадьора Павел Дойчев, който се спомина внезапно през 2019 г. В последните години от живота си той се бе изолирал в село Фазаново край Бургас, където заедно с друг актьор – Юрий Ангелов, живееха природосъобразно. 

Преди Америка и до промените през 1989-а животът на Ваня Цветкова е на гребена на вълната. Рожденото име на актрисата всъщност е Иванка. Тя обаче мрази това име още от дете тогава й се струвало, че по-грозно от него няма на света. Ако ролята на Доротея в „Бариерата” изстрелва 21-годишната студентка от ВИТИЗ в звездната киноорбита, то друг филм – „Комбина”, преобръща живота й – след премиерата му тя вече е със статута на сексимвол. В лентата Ваня се превъплъщава в образа на Съни, екранната любима на Иван Иванов. По време на снимките актрисата е с приятеля си – красавеца Огнян Купенов, който е на стаж в режисьорската група. След края на филма обаче бъдещият режисьор е изместен от сърцето й от каскадьора Павел Дойчев, играещ и малка роля в „Комбина”. Той е лошият – екзекуторът, който хваща Съни за краката и я провесва с главата надолу от балкона на 19-ия етаж на варненски блок. Но Дойчев е истински мачо и жените трудно му устояват. 

Конкретният „виновник” двамата да станат гаджета след филма се оказва малък пудел, който Ваня току-що си е купила. Павел  откликва на молбата й да го погледа няколко дни. И когато отива да занесе кученцето в квартирата му, след вкусната вечеря вместо да си тръгне за „Люлин”  тя просто остава за шест месеца при него и така започва лудата им и шеметна любов.

Най-добрата приятелка на Ваня Цветкова от гилдията е Аня Пенчева, с нея се познават още от първи курс във ВИТИЗ. Заедно отиват след това в Младежкия театър,  заедно правят и сватбите си – Ваня с каскадьора Павел, а Аня със спортния журналист Сашо Диков. Тогава им хрумва страхотната идея – така и така ще канят едни и същи хора, защо да се охарчват. И за да им излезе по-евтино, решават – едната купува пиенето, а другата яденето. 

Покрай изявите си в театъра и киното красавиците станали любимки на Тодор Живков. Бившият Първи дори ги уредил със съседни жилища в Зона Б 5 – първо плащали наем, а след това им позволяват да купят на реални цени апартаментите. Много пъти след това двете ходели при Тато да уреждат жилища и на колеги.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html