неделя, 5 май 2024 г.

Здравният министър Хинков: Не виждам основание да подавам оставка

Бих подал оставка тогава, когато ми я поиска премиерът, който ме е назначил и бъде гласувана от парламента, който ме е излъчил като част от правителството. Не виждам основание да подавам оставка. Аз си върша работата. Това, което трябва да направя – съм го направил. няма как да се смята, че съм укорим за нещо, което всеки на моето място би направил“. Това заяви пред Ново телевизия здравният министър Христо Хинков, коментирайки призивите за оставката му след освобождаването на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

„Инсинуациите, че „Пирогов“ ще фалира, за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър – човек, когото очакваме да оправи здравеопазването“. Това заяви пред журналисти директорът на болницата д-р Валентин Димитров, за когото здравният министър Христо Хинков подписа заповед за освобождаването му.

„Създавайки това отношение, „Пирогов“ е болница на целия народ и хората вече живеят в напрежение дали като дойдат тук ще получат адекватна медицинска помощ и най-доброто, за което са дошли“, посочи Димитров.
Според него от началото на 2023 година УМБАЛСМ „Пирогов“ е на печалба.

Димитров отново посочи, че това няма отношение към взетия заем от болницата. Според него печалбата през юни е 307 хиляди лева. За деветмесечието вече е 989 хиляди лева, а към 31 октомври е 1,122 милиона лева.

„Загубата от 31 милиона лева, за която говори министър Хинков, не е натрупана от мен, а в миналите 23 години. Допълнителните 6,5 милиона лева са от 2022 година“, допълни директорът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html