понеделник, 29 април 2024 г.

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ изготвят общ закон, според който дерогацията отпада на 1 март 2023 година

Двата законопроекта за отмяна на дерогацията се оттеглят, днес по-късно следобед ще бъде изработен общ за прекратяване на дерогацията, съобщи в парламента председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

От „Двата законопроекта“ – единия на ГЕРБ-СДС и ДПС, от една страна, и на „Продължаваме промяната-Демократична България“, бяха причина за инфарктни спорове между некоалицията. Те бяха дебатирани без особен резултат в пленарната зала, но преди гласуването председателят на Народното събрание Росен Желязков даде почивка, в която решението, че ще има общ законопроект, беше обявено първо пред медиите, а след подновяването на заседанието това потвърди и председателят на НС Росен Желязков.

„Вносителите на двата законопроекта за „Лукойл“ заявиха писмено, че ги оттеглят. С решение на Народното събрание това трябва да стане факт. Днес следобед ще бъде изготвен и законопроект за прекратяване на дерогацията, който ще повтаря това, което знаете. Дерогацията се прекратява от 1 март 2024 г., а от 1 януари се прекратява износът“, каза Йордан Цонев.

Общият законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда дерогацията да отпадне от 1 март догодина, а от 1 януари да се прекрати износът. Подробността е, че трябва да разпишем текстовете за ревизията, която Агенция „Митници“ трябва да направи към 31 декември, ,за да установи какви вече преработени количества има в складовете на „Нефтохим“ и да се прецени как да изнесат за тези количества деривати, за да не задръстват складовете на рафинерията, разясни Цонев.

„Разумът надделя“, лаконично коментира Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html