събота, 4 май 2024 г.

Кризата се задълбочава, СОС се разпусна без изобщо да гласува за председател

Столичният общински съвет прекрати днешното си заседание без да избере председател на СОС, което към момента е единствената му и най-належаща задача.

Следващотото заседание е на 18 декември. „За“ предложението гласуваха 45 общински съветници, един се обяви против, „въздържал се“ нямаше. Отлагането се наложи, тъй като все още няма разбирателство около избора на председател на Столичния общински съвет, въпреки че в началото на сесията кметът Васил Терзиев многократно призова най-сетне да се стигне до решение по казуса. Според него шеф на СОС трябва да се избере до 12 декември – дата, която вече е пропусната.

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС каза в зала, че ако по-рано се постигне съгласие за председател, заседанието може да се измести на по-ранна дата.

Иван Таков от „БСП за България“ изрази надежда да се промени подходът и начинът на водене на преговори от това, което се случва до момента, за да има избран председател.

Диана Тонова от БСП пък направи уговорката, че всъщност СОС се намира все още в първото си заседание, защото, докато не бъде избран председател, то не може да бъде прекратено.

Редица са предизвикателствата, с които ще се сблъскаме, ако СОС не избере председател“, предупреди столичният кмет София Васил Терзиев, след като направи проверка на Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

Най-големият проблем е, че София остава с план-сметката от миналата година. Рамката на градския транспорт ще остане същата като миналата година, което ще доведе до много проблеми, каза градоначалникът.

„Две от най-важните неща, които Столичната община трябва да прави, е да се грижи за градския транспорт, както и за сметоизвозването“, обясни столичният кмет.

„Няма да може да бъде приет бюджет, което значи, че ще трябва да работим с бюджета от 2023 г.“, допълни Терзиев. Според него да няма избран председател на СОС е голям проблем, защото системата работи така – ако нямаш избран председател, не може да се сформират комисии и СОС не може да заработи нормално.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html