неделя, 5 май 2024 г.

Хинков: Съдът ще реши дали отстраняването на директора на „Пирогов“ е правомерно или не

Процедурата по освобождаване на директора на „Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

„Законодателят е предвидил при подобни казуси да няма вакум и да не се нарушава приемствеността в управлението на дружеството. Изпълнителният директор на „Пирогов“ е материално лице, което носи материална отговорност за всички включени договори и плащания. Към момента финансовата загуба на болницата е 31 408 000 лв. се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година“, уточни Хинков.

Той обяви, че към момента собственият капитал на дружеството под размера на записания, което означава, че то е декапилизирано.

Министър Хинков нарече внушения обвиненията към него, че изпълнява някаква политическа поръчка. И уточни, че решенията са взети на база одитен доклад и последните конкурси, които са предизвикали обществено недоволство. Хинков подчерта, че към момента болницата има сключен договор с банка за заем и изплащанията в рамките на този заем не могат да бъдат отчитани като финансова печалба.

„Фактически това е заем от страна на „Пирогов“, за да се покрият плащания към различни кредитори“, уточни министърът.

„Както виждате, директорът на „Пирогов“ продължава да функционира и сега. В момента има и обжалване на решението му, и когато съдът се произнесе, тогава ще има или пък няма да има смяна на директора. Не е вярно, че съм скрил това решение от медиите. Изглежда директорът на „Пирогов“ няма да бъде сменен поради голяма съпротива. Аз върша това, което законът ми повелява, и съм длъжен да го направя. В момента съдът трябва да реши дали действието ми е правомерно или не“, каза още Хинков

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html