петък, 3 май 2024 г.

Италия се оттегли от китайския мегапроект „Един пояс, един път“

Пристанището в Триест бе една от основните точки в инициативата на китайците.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Италия официално се оттегля от мащабната инфраструктурна инициатива на Китай „Един пояс, един път“, заяви днес правителствен източник, цитиран от АФП. Това става факт повече от четири години, след като Италия стана единствената държава от групата Г-7, която се присъедини към тази инициатива, уточни БНР.

Дългоочакваното решение е било съобщено на Пекин преди три дни, според информация на италианския вестник Corriere della Sera, като на този етап няма официално изявление по въпроса нито от Италия, нито от Китай. Източник от италианското правителство потвърди пред АФП, че Рим се е оттеглил, без да дава подробности, като само отбеляза, че това е направено по такъв начин, че „да се запазят отворени каналите за политически диалог“.

Преди да дойде на власт миналата година, премиерът Джорджия Мелони определи като „сериозна грешка“ решението на предишно правителство за присъединяване към китайската инициатива през 2019 г. Критиците на инициативата в Италия заклеймиха инвестиционната схема за трилиони долари като хищнически „троянски кон“, насочен към купуване на политическо влияние.

През септември пък италианският външен министър Антонио Таяни отбеляза, че членството „не е довело до резултатите, на които се надявахме“. Сделката трябваше да бъде подновена автоматично през март 2024 г., освен ако Италия не се откаже до края на тази година.

Рим обаче се стреми да не провокира Пекин и да рискува ответни контрамерки срещу италианските компании. Преди време Мелони каза пред репортери на срещата на върха на Г-20 в Делхи, че ако Рим напусне проекта, това „няма да компрометира отношенията с Китай“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html