понеделник, 29 април 2024 г.

Асен Василев: Ако не се приеме бюджетът, ще си подам оставката

Ако не се приеме бюджетът тази година, това автоматично означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството, и ще си поддам оставката. Това заяви финансовият министър Асен Василев след срещата си с шефа на комисиято по бюджет и финанси Йордан Цонев.

Все пак той уточни, че очаква още следващата седмица да се премине към гласуване на бюджета, данъчни закони и малки бюджети, така че държавата да функционира нормално в началото на годината.

Няма как бюджетът на държавата да стане заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното нещо за този министър е да си подаде оставката. Пак казах, не е моя работа да му я искам“, каза още Асен Василев .

По думите на Василев правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която той води и хората, които назначава. Ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата, добави Василев.

Финансовият министър се срещна с председателя на комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев, заместник-председател ПГ на ДПС.

„Г-н Василев много ясно каза, че ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство за политиките си, трябва да подаде оставка“, каза Цонев.

Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с вече приетите от комисия данъчни закони, след което в следващата седмица да се премине към големия бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, обясни Асен Василев. По думите му идеята е да може преди Коледа да бъде приет и големият бюджет, така че държавата да започне спокойно годината.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html