петък, 3 май 2024 г.

Има ли предел за политическите амбиции на Делян Пеевски?

Снимка: БГНЕС

Иван Гарелов, пред в. „Галерия“

 „Гордея се с вас!“ – председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски  към националния отбор по шахмат – жени.

Това обръщение от първо лице единствено число е от речника на  държавен глава.

ПЪТЯТ КЪМ ВЪРХА – 2013 г.

14 юни

„Парламентът избра Делян Пеевски за председател на ДАНС.“

„Това е краят на столетницата“ – така коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Агенцията повече ще работи, отколкото ще говори“ -коментира   новоизбраният председател.

На въпрос дали ще разчиства сметки с финансови и политически противници, Пеевски каза, „че ще работи  само за държавата и за нейните граждани“.

Сергей Станишев: „Имаме ясно поети ангажименти от кандидата, че ще работи именно на основата на закона, в интерес на хората …“

„Ако Пламен Орешарски има малко чест и доблест, трябва да си хвърли оставката“, коментира  Бойко Борисов. Попитан дали главният прокурор е избран с протекциите на Пеевски, Бойко Борисов коментира, че още от времето, когато е бил главен секретар, има добро мнение за Сотир Цацаров.

„ДСБ призова симпатизантите си да се включат в протеста довечера пред Министерския съвет срещу избора на Делян Пеевски“.

„Президентът Росен Плевнелиев настоява Народното събрание незабавно да преразгледа решението си за избор на председател на ДАНС“.

Меглена Кунева: „Не може държавата да се превръща в  абсурд, човек не бива да мълчи, когато е несъгласен“.

„Няма никакъв шанс да бъде преразгледано решението за избора на Делян Пеевски“, заявиха от левицата.

„Няколко хиляди души се събраха тази вечер на протест пред Министерския съвет. Протести имаше и в големите български градове.“

„След избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС снех политическото си доверие от Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан“, каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“.

„Протестиращите блокираха тази вечер кръстовището на Орлов мост.“

15 юни

„ДСБ настоява за оставка на Пламен Орешарски“, заяви  Радан Кънев.

„Приех да бъда председател на ДАНС в името на обществото и държавата, в тяхно име съм готов да приема решение на НС, с което да се отмени решението за избирането ми“, пише  Делян Пеевски  до БТА. За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Ние поехме управлението след 4 години на власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за тяхното управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно. Ако е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това“, пише в текста.

„БСП ще подкрепи решението на премиера Орешарски да предложи друга кандидатура за председател на ДАНС.“

„ДПС ще инициира решение на НС да бъде отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС“, се заявява от Лютви Местан.

17 юни

„Следващият избор на председател на ДАНС да се случи публично и прозрачно“ – такъв ангажимент пое зам.-председателят на НС Мая Манолова на брифинг в парламента.

18 юни

„Ръководството на БСП е готово да поиска вот на доверие от Националния съвет на партията“, заяви Сергей Станишев.

18юни

„Бойко Борисов посочи Доган като човекът, който реди пионките. Не Пеевски е проблем, проблем е Доган“, обясни лидерът на ГЕРБ. Той категорично опроверга твърденията за среща между него и Ахмед Доган с посредничеството на генерал Любен Гоцев, на която било решено Делян Пеевски да оглави ДАНС.

19 юни

„Хиляди скандираха „Оставка“ пред сградата на Министерския съвет. Въпреки че днес НС реши да освободи Делян Пеевски от поста председател на ДАНС, хората искат оставка на целия кабинет и предсрочни избори.“

20 юни

„Бойко Борисов каза пред журналисти, че с избора на Делян Пеевски е подготвен сценарий да бъде задържан и убит при престоя му в ареста.“

„Главният прокурор определи като нелепо изказването на Бойко Борисов за сценарий за убийството му.“

„На Бойко Борисов не му отива ролята на жертвичка, защото заедно със своя заместник установиха възможно най-авторитарното управление на страната. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

21 юни

„ В сегашната кризисна обстановка не оставка на ръководството на БСП е начинът за поемане на политическа отговорност“, се посочва в решение на Националния съвет на БСП.

11юли

„При управлението на ГЕРБ протестите бяха за цени,сега протестират за ценности“, заявил Бойко Борисов на председателя на ПАСЕ Жан-Клод Миньон.

8 октомври

„Конституционният съд отхвърли искането за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Пеевски.“

„С днешното си решение КС от пазител на държавността и демокрацията се превърна в защитник на новото политическо мнозинство“, заявяват от ГЕРБ.

Изявление на Делян Пеевски пред БТА:

„Името ми е подложено необосновано на публичен линч, а името ми се сатанизира по сценарий на заемащи позиции във високите равнища на властта в държавата. Възмущавам се, че правото ми да бъда избиран – основно гражданско право в демокрацията, бе подложено на съмнение.

В позицията се отбелязва, че въпросът „Кой предложи Пеевски“ отдавна няма смисъл. Премиерът Пламен Орешарски предложи името ми, съгласувано с двете политически сили, които подкрепят кабинета. Рутинна технология.“

Пеевски смята, че за  провала на изборната измама в печатницата на Костинброд е определена цената на неговата глава.

„Коя е моята вина? Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е? В тази 33 мои години аз съм два мандата депутат. Може би вината ми е, че съм депутат от ДПС – гражданска квота ?! Кой и как в демокрацията дискриминира либерална партия  с международен паспорт и авторитет?“, пита Пеевски.

„Силно се надявам,че българското общество, включително и най-яростно протестиращите ще проумеят простата истина,че престъпността, корупцията и олигархията

в България не е възможно да се персонифицират с мен и моето име, каквито и качества и недостатъци  да притежава моята личност, защото тази престъпност и корупция са от системен характер и имат история, която е отвъд пълнолетието ми“, пише Пеевски. В заключение, той благодари „по мъжки“ на избирателите, които са го удостоявали с доверието си вече два последователни мандата.“

28 август 2014 г.

„Бившият министър на финансите Петър Чобанов, бившият началник на отбраната ген.Симеон Симеонов и Делян Пеевски са сред водачите на  листи на ДПС за предстоящите парламентарни избори.“

 

От автора:

Има ли предел за политическите амбиции на Делян Пеевски? Ахмед Доган го нарече „Феномен“ и го тупна по рамото. Вече го олицетворяват с „промяната“. Така се изпраща на дълъг път към най-високите върхове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html