събота, 27 април 2024 г.

Асен Василев: Има сериозна активизация на вноса и износа на стоки с двойна употреба от и за Русия

В момента има сериозна активизация на вноса и на износа на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Това каза министърът на финансите Асен Василев в Министерски съвет след края на срещата на премиера Николай Денков с европейския комисар по финансова стабилност Марейд Макгинес.

„Крайната дестинация на тези стоки е ясно, че е Русия. Затова по този въпрос България е започнала много активна работа с Европейската комисия, за да се идентифицират компаниите, каналите и те да бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус на работата ни заедно с Комисията на „Капитан Андреево“, съобщи Василев.

По думите на министър Василев трафикът на „Капитан Андреево“ е бил овладяван чрез бързо пропускане на превозни средства и съответно липсата на проверка.

Той допълни, че това е една от най-натоварените сухопътни граници в света и най-натоварената сухопътна европейска граница в момента. Василев пояси, че става въпрос за „поток“ от стоки, които не тръгват и не спират в България, а в голямата си част тръгват от други страни в Европа, или стигат до други европейски страни.

„От тази гледна точка е изключително важно сътрудничеството, което имаме с г-жа Макгинес, а също така много оценяваме и нейната подкрепа за влизането на България в Шенген, както и подкрепата на цялата Комисия“, изтъкна Василев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html