понеделник, 6 май 2024 г.

Ави Бенеди заряза чалгата: Продава музика на Филип Киркоров, направи песни за Карди Би и Ищар

 

Кристиян Иванов за в. „Галерия“

Макар и чужденец, преди 8 години Ави Бенеди влезе ударно в родния попфолк с дуетите си с Емилия и подписа договор с най-голямата музикална компания у нас „Пайнер“. През този период той имаше проекти и с други популярни имена от лекия жанр, като Мария и Гъмзата, Анелия… Също така написа песни за Соня Немска, Ани Хоанг, Юнона и много други. С днешна дата обаче талантливият израелец слага черта на кариерата си в този жанр и поставя ново начало с проекти за световни звезди като Карди Би и Филип Киркоров. 

„Опитвам се да махна чалгата от мен, искам на музиката ми вече да се гледа като на етно поп звучене. Преди години, когато дойдох в България и направих песен с Емилия, където пеех на иврит, все още не познавах българския език и даже не подозирах за какви неща може да се пее в т.нар. чалга. Така се случи, че останах тук и продължих да правя музика и за други изпълнители в този жанр, но за бъдеще искам да се разгранича, тъй като посланието на чалгата не е това, с което искам да свързват музиката ми“, разказва пред „Галерия“ изпълнителят, който все пак е благодарен на „Пайнер“ за шанса да работи с тях, но отчита и това, че с днешна дата всичко е по-различно от преди години. Недоумява също как може всяко фолк парче да звучи като всички останали независимо кой го изпълнява. „Когато имам гости от чужбина и ги заведа на клуб, те ме питат дали всяка една песен, която звучи в заведението е на един и същи изпълнител. Не могат да направят разлика, защото всичко е безкрайно еднообразно“, отбелязва 43-годишният Бенеди, който също така не приема и това, че всяка втора песен е кавър. „Не може да буташ кариерата си само с купени права на парчета от Гърция. Това няма никаква стойност в кариерата ти, нямаш индивидуалност като артист. Ето как при Слави Трифонов има собствен стил, отличава се, прави големи концерти, а не обикаля всяка седмица клубовете като всеки чалга изпълнител. Всичко това се базира именно на творчеството и подхода, който има. 

Това означава да си истински артист на ниво независимо дали си добър певец“, категоричен е Ави, който тотално сменя средата и гледа към световната сцена.

 „Преориентирах се и започнах да продавам музика на Филип Киркоров, направих песни и за Карди Би, Джей Балвин, Бед Бъни. Създадох две песни и за сънародничката ми Ищар, която в България е много популярна. Поканиха ме дори да правя и филмова музика. Радвам се, че работя с хора, които оценяват труда ми и все пак разбират от музика. Защото тя все пак е нещо, което възпитава децата ни, те слушат и приемат всяко послание в едно парче. По-добре да пееш за любов, отколкото за пошли неща, както се случва в чалгата“, казва още творецът, който би искал да работи с популярните имена и в поп музиката ни, като харесва Васил Найденов, Мария Илиева и Миро.

 „Тези хора правят истинска музика, която идва от сърцето, а не поредното повторение, каквото се наблюдава във фолк бранша“, обобщава Бенеди. 

Възмутен е и от това, че на родната сцена се пробутват свръх амбициозни дами, като например една Диона, които не само няма гласови данни за певици, но и никаква доблест. „Преди държаха вибратори, а сега микрофони“, иронизира ситуацията в бранша Ави. Възхитен е от Галена, която определя като кралицата. „Тя е като Дженифър Лопес в попфолка, но съм й казвал че трябва да внимава с поведението си на сцената. Не е окей да се разголваш така, все пак си майка, имаш деца. Знам, че това е шоубизнес, но ти вече не си на 20“, хвали и критикува композиторът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html