понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ критикува Косово заради малкото присъди за тероризъм

Държавният департамент на САЩ каза, че през 2022 г. правосъдните институции в Косово са продължили да издават малки присъди по обвинения, свързани с тероризъм, както и че е имало предсрочно освобождаване при такива провинения, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

В годишния доклад за тероризма по държави на Държавния департамент на САЩ, публикуван на 30 ноември, се посочва, че през 2022 г. Косово е продължило да репатрира свои граждани от лагери и центрове за задържане в Сирия.

В доклада се казва, че третата операция по репатриране на косовски граждани е била извършена през май 2022 г. в сътрудничество с Албания и с подкрепата на САЩ.

„До момента Косово е репатрирало над 120 свои граждани. Предполага се, че още 80 други косовски граждани продължават да бъдат в лагерите за разселени лица, в центровете за задържане или на бойното поле в Сирия. Малките присъди по обвинения, свързани с тероризъм, продължиха“, се казва още в доклада.

Според САЩ косовските граждани във и извън страната „са потенциални мишени за вербуване от страна на насилствени екстремистки организации с етно-националистическа или религиозна ориентация“.

В доклада се прави преглед на издадените присъди и предсрочните освобождавания по обвинения в тероризъм в Косово през изминалата година:

През 2022 г. Косово преследва съдебно седем чуждестранни терористи и една жена от Косово, репатрирана с помощта на САЩ. Жената е била осъдена условно на две години затвор за присъединяване към групировката „Ислямска държава“ (ИД), а другите седем души – на между три и четири и половина години затвор за организиране и участие в терористични действия на ИД.

През юни Основният съд в Прищина освобождава предсрочно четирима подсъдими, от които двама са подготвяли терористични атаки в нощни клубове и църкви, както и срещу мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР).

През октомври Специализираната прокуратура на Косово повдига обвинение срещу още един човек за организиране и участие в терористична група. Осъденият е бил репатриран през май 2022 г.

През декември Специализираната прокуратура повдига обвинение срещу четирима души за „подготовка на терористични престъпления срещу конституционния ред“. Според прокуратурата четиримата заподозрени са се опитали да създадат организационна структура за извършване на терористични действия в Косово, като са се свързали с високопоставено лице на „Ислямска държава“.

Законите в Косово предвиждат различни наказания за терористични престъпления и за престъпления срещу конституционния ред, отбелязва Радио Свободна Европа. От 2015 г. в Косово е забранено участието в чужди войни, като това според закона се наказва с до 15 години лишаване от свобода.

Държавният департамент на САЩ посочва още, че Косово има законодателство за борба с финансирането на тероризма, но че липсва стратегия за справяне със заплахите, свързани с тероризма.

„Въпреки това малките присъди, предсрочните и условните освобождавания, както и дезорганизираният надзор след освобождаване представляват заплахи за сигурността“, се казва в доклада.

По отношение на терористичните инциденти през 2022 г. Държавният департамент на САЩ споменава в доклада си ареста на бившия косовски сръбски полицай Деян Пантич през декември 2022 г. по обвинения в тероризъм след атака с взривни устройства срещу офис на Централната избирателна комисия и служители на тази комисия в северната част на град Митровица в Северно Косово.

Арестът на Пантич накара местните жители да издигнат барикади в Северно Косово, с което блокираха за няколко седмици пътищата, водещи до граничните пунктове Ярине и Бърняк, които свързват Косово и Сърбия.

Барикадите бяха премахнати, след като мярката за сигурност на Пантич беше сменена от задържане на домашен арест, отбелязва Радио Свободна Европа.

В доклада се споменава още, че през април 2022 г. правителството на Косово е осъдило въоръжените атаки срещу полицейски служители в Северно Косово, като ги е определило като терористични актове. Косовските прокурори класифицираха тези инциденти като престъпления, свързани с тероризма и действия срещу конституционния ред, се посочва в доклада.

По отношение на сигурността в северната част на Косово, която е предимно населена със сърби, в доклада пише, че „проблемите със сигурността и политическата нестабилност в Северно Косово продължават да ограничават способността на правителството на Косово да разшири властта си в този регион. Мисията на НАТО в Косово (КейФОР) и мисията на ЕС за върховенство на закона (ЕУЛЕКС) си сътрудничат с косовската полиция за насърчаване на безопасна среда и укрепване на върховенството на закона“.

Държавният департамент на САЩ споменава и оценката на американското посолство в Прищина, че от началото на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година е имало увеличение на дезинформацията в Косово. Според посолството на САЩ в Косово „това (дезинформацията) е все по-често присъстващ двигател на агресивно екстремистко мислене и междуетническа поляризация, допринасящи за междуетническото напрежение в Северно Косово“.

В доклад, изготвен от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и публикуван в края на ноември 2023 г., се казва, че Косово е изложено на дезинформация и наративи, идващи от Русия и Китай, които имат за цел да подтикнат междуетнически и междурелигиозен конфликт в Косово.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html